Factcheck: werken de geurloze feromonenparfums eigenlijk wel?

Factcheck: werken de geurloze feromonenparfums eigenlijk wel?

Op Instagram kom je steeds vaker advertenties tegen voor zogenaamde “feromonenparfums”. Feromonen zijn chemische stoffen die het lichaam produceert om iemand van het andere geslacht aan te trekken. Producenten van deze parfums hebben een markt gevonden, want dit soort ‘luchtjes’ winnen steeds meer aan populariteit. Maar werken ze eigenlijk wel?

Op TikTok en andere sociale mediaplatformen duiken steeds meer video’s op over feromonenparfums, het zogenaamde magische lokmiddel voor het andere geslacht. Met slechts een spraytje zouden mannen of vrouwen als een magneet naar je toe worden getrokken, althans, als we de berichten op sociale media mogen geloven.

Nederlandse merken
Ook Nederlandse producenten springen op deze trend. Pheropower is een van die merken uit Nederland. Ze beweren dat hun parfum je onweerstaanbaar zal maken voor vrouwen. Claims die door dit bedrijf worden gemaakt na het gebruik van hun product, omvatten onder andere: verbeterde aantrekkingskracht, zelfverzekerdheid en charisma, bevordering van een diepe emotionele verbinding en een goede eerste indruk. Dit zijn op zichzelf staande claims die een bedrijf over zijn product mag maken; het is immers een essentieel onderdeel van de marketing. Echter, het wordt interessant wanneer dit beoogde resultaat wordt toegeschreven aan een parfum dat niet per se afhankelijk hoeft te zijn van een aangename geur, maar eerder van een biologisch fenomeen, namelijk het verspreiden van feromonen.

Wat zijn feromonen precies?
Feromonen zijn stoffen die je lichaam aanmaakt om iemand van het andere geslacht aan te trekken.
”Ze worden ook wel “lokstoffen” genoemd en werden voor het eerst ontdekt bij motten in de tweede helft van de vorige eeuw. Een vrouwtjesmot kan een molecuul afscheiden dat een geur verspreidt, wat een signaal naar de hersenen stuurt en zo de aantrekkingskracht opwekt om te paren met het mannetje.” Dit wordt verteld door psycholoog en geuronderzoeker Jasper de Groot.

Inmiddels is bekend dat verschillende diersoorten deze soort feromonen produceren, maar De Groot beweert dat wetenschappelijk onderzoek naar de verspreiding van feromonen bij mensen niet volledig is uitgevoerd of niet adequaat is uitgevoerd. Hierdoor kan niet met zekerheid worden vastgesteld of het gebruik van feromonen wel effect heeft op mensen. ”Het valt simpelweg niet wetenschappelijk te funderen.”

”Bij mensen ligt het namelijk wat ingewikkelder dan bij dieren. Er is wel een geur molecuul bij mensen dat wordt gezien als mannelijk, Androstadienon, wat een afbraak product is van testosteron. Dat wordt gezien als een zeer mannelijke geur, maar daar is dus helemaal niet goed wetenschappelijk onderzoek gedaan. Dus weten we helemaal niet af het werkt.” Vertelt de onderzoeker van het Radboud UMC.

Conclusie
De claims die worden gedaan door bedrijven en producten, zoals in het geval van Pheropower, waarbij wordt beweerd dat je aantrekkelijker wordt gevonden, meer sexappeal uitstraalt en meer zelfvertrouwen krijgt op basis van het ‘magische’ stofje feromoon, worden niet ondersteund door wetenschappelijk bewijs.

Wat betreft het verhoogde zelfvertrouwen wil De Groot nog iets toevoegen. “Wanneer je gelooft in de werking, zal het waarschijnlijk wel voor je werken, vanwege het zogeheten placebo-effect.”




Over de auteur

Tim Lutters

Hey Hallo! Ik ben Tim Lutters. 21 jaar geleden geboren in Utrecht, maar woon al 15 jaar met mijn moeder, zusje en Springer Spaniël (Bibs) in het meest gemiddelde dorp van Brabant, Boxtel. Ik heb een obsessieve belangstelling voor boeken en muziek. Ook Ik schrijf graag en ben in het weekend graag in een zwetende zaal van een of ander poppodia. Verder produceer ik op de donderdagavond en de zaterdagochtend een radioprogramma.