Factcheck: Gemberthee met honing verzacht keelpijn

Factcheck: Gemberthee met honing verzacht keelpijn

Op 27 oktober 2023 publiceerde de Libelle België een artikel genaamd ‘5 snelle tips om keelpijn te verzachten’. De eerste tip in de lijst is het drinken van verzachtende thee. Er wordt gezegd: ‘Een kopje gemberthee met honing doet wonderen voor je keel.” Waarom dit zo is en waar deze informatie vandaan komt wordt in het artikel niet benoemd. Hierdoor zou je de bewering in twijfel kunnen trekken. Om zeker te weten of deze bewering klopt, hebben we onderzoek gedaan en kunnen we concluderen dat gemberthee met honing inderdaad de keelpijn kan verzachten máár het geen ‘wondermiddel’ is.

De koude herfst en wintermaanden zijn in volle gang. Met dit koude natte weer, en weinig zon, wordt je weerstand lager én is de kans groter dat je verkouden wordt. Een van de klachten bij verkoudheid kan het last hebben van keelpijn zijn. Gelukkig zijn er genoeg websites, zoals de Libelle, die je van dit vervelende virus af willen helpen. Eén van hun meest populaire tip is vaak het drinken van gemberthee met honing.

Dat honing wordt geproduceerd door honingbijen, zal voor vele geen onbekende informatie zijn. Gember daarentegen is misschien voor vele wat onbekender, maar dat het vaak als wondermiddel wordt gezien tegen griepjes, is met zijn rijke geschiedenis, helemaal niet zo heel gek.

Wat is gember?
Gember is een specerij die met name veel gebruikt wordt als smaakmaker bij verschillende gerechten. Je kan gember herkennen aan de scherpe pittige smaak. De wortelknol is afkomstig uit Zuidoost-Azië en wordt daar al ruim 5000 jaar verbouwd. Oorspronkelijk was het veel te vinden in China en India. Gember wordt al honderden jaren gebruikt in de Chinese traditiegeneeskunde vanwege de verschillende geneeskrachtige en voedingswaarden. Ook in Nederland wordt inmiddels gember vaak gezien als hulp tegen griep en verkoudheid. Volgens de AGF (nieuwsmedium voor de Nederlandse en Belgische aardappelen-, groenten- en fruit-sector) zijn de gezondheidsvoordelen van gember redenen geweest voor de populariteit van de knol, met name tijdens de pandemie.

Werkt gemberthee met honing tegen keelpijn?
Wetenschappers van het vakblad BMJ concluderen dat je bij keelpijn beter honing kunt gebruiken dan medicijnen. Uit 14 onderzoeken kwam naar voren dat honing zorgt voor verbetering van de symptomen van infecties van de bovenste luchtwegen. Zij adviseren daarom ook dat huisartsen en dokteren vaker honing moeten voorschrijven in plaats van medicatie. Uit hun onderzoeken lijkt honing dus te helpen, maar hoe dit komt kunnen ze niet verklaren.

Volgens apotheker Annemieke Horikx van het KNMP (De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie) kan de thee inderdaad helpen. “Gemberthee met honing is geen geneesmiddel, maar dat betekent niet dat het niet verzachtend kan helpen”, aldus Annemieke. Dat het geen geneesmiddel is, verklaart ze met dat verkoudheid een virus is en dat gemberthee met honing niet het virus bestrijdt.

Aanvullend vertelde voeding- en gezondheidsexpert Iris Groenenberg, van het Voedingscentrum, aan Metronieuws dat er geen specifieke voedingsmiddelen zijn die de weerstand kunnen verbeteren. Dus ook niet gemberthee met honing. “…kijk je naar het wetenschappelijke onderzoek dat gedaan is, dan mist een goede wetenschappelijke onderbouwing.”

Conclusie
Heb je tijdens de koude herfstmaanden een verkoudheid opgelopen en heb je veel last van keelpijn. Drink dan zeker een kopje gemberthee met honing om deze keelpijn te verzachten. Verwacht alleen niet dat de keelpijn door deze thee zal verdwijnen. Zowel het BMJ, als Annemieke Horikx en Iris Groenenberg benadrukken namelijk dat gemberthee met honing géén geneesmiddel is.

Over de auteur

Maryse van den Ham

Maryse van den Ham is in 2003 geboren in Utrecht en woont sinds 2014 in Leersum. Als kind vond ze het al leuk om teksten voor anderen te schrijven. Het liefst schrijft ze fictie verhalen, maar sinds Maryse de mbo-opleiding Media en Communicatie is gaan doen, vindt ze het ook leuk om informatieve teksten te schrijven. Een opdracht voor NU.nl heeft haar gemotiveerd om journalistiek te gaan studeren op de Hogeschool in Utrecht. Maryse probeert zich zoveel mogelijk te verdiepen in onderwerpen, wil mensen informeren met haar teksten en meningen bij andere opwekken.