Brandnetels zijn goed voor je immuunsysteem

Brandnetels zijn goed voor je immuunsysteem

In dit artikel wordt een ander artikel gecheckt om zijn betrouwbaarheid. De claim die we onderzoeken is gedaan door het AD, dat brandnetels goed zijn voor je immuunsysteem. Maar klopt dit wel? Daar kom je achter in dit artikel.

 Brandnetels worden door veel mensen als onkruid gezien. Het groeit op heel veel plekken en de bladeren kunnen ook gaan prikken of jeuken als je ze aanraakt. Toch kan je de brandnetels ook eten. Zo doen mensen brandnetels in hun thee of wordt er soep van gemaakt, daar wordt de brandnetel het meest voor gebruikt als mensen het eten of drinken. Soms wordt het ook nog gebruikt voor een topping bij de pasta maar verder worden brandnetels niet vaak gebruikt in gerechten.

In brandnetels zitten heel veel bouwstoffen. Zo zitten er eiwitten in maar ook mineralen en vitaminen. Vitamine C, D en K zitten erin. Ook zit er calcium, kalium, ijzer, nitraat, kiezelzuur en carotenen in. Dat is een lijst dat veel goede stoffen bevat. Maar in de brandharen zitten ook nog goede stoffen. Die bestaan uit: Acetylcholine, azijnzuur dat stimuleert de biochemische processen in je lichaam, choline dat is goed voor je hersenen, mierenzuur en histamine dat is goed voor je maag en darmwerking maar ook voor de hersenen. https://dailygreenspiration.nl/brandnetel/

Maaike Pfann is herborist en kan meer vertellen over hoe goed brandnetels voor je kunnen zijn. ‘De brandnetel is een plant en die ondersteunt de werking van de nieren en de nieren zijn een uitscheidingsorgaan die je lichaam schoonhouden. Je lichaam krijgt gedurende de dag veel slechte stoffen binnen en je nieren zorgen ervoor dat die slechte stoffen ook weer je lichaam uitgaan. De brandnetels prikkelen dus de werking ervan. De plant heeft ook heel veel bladgroen dat volzit met vitaminen en mineralen, dus het is ook nog een soort vitamine bommetje die je een gezonde en goede boost kan geven. Als je bijvoorbeeld ziek bent kan het nemen van brandnetels heel goed voor je zijn omdat het de nodige vitamine en mineralen weer toevoegt aan je lichaam waardoor je lichaam weer in balans komt’. Maaike gebruikt het voor veel dingen. Zo maakt ze er smoothies mee, maakt ze er pesto van en doet ze het ook in stampotjes. Als je de brandnetels in de blender doet of het kookt dan gaat de prik er ook van af. Toch worden brandnetels niet heel veel gegeten maar hoe komt dat dan als het eigenlijk zo goed voor je is. ‘Ik denk dat mensen toch een beetje bang zijn om de brandnetels te eten en dat komt denk ik door het feit dat ze kunnen prikken, alleen is dat natuurlijk niet meer als je het kookt’, aldus Maaike. Maaike vertelt dat brandnetels niet direct invloed heeft op je immuunsysteem maar het vooral meer ondersteunt.

De brandnetel zit dus vol met goede stoffen en het ondersteunt het immuunsysteem. Wel wordt de plant door sommige mensen gezien als een negatieve plant door het prikken maar daar is eigenlijk helemaal geen reden voor. Of de brandnetel goed is voor het immuunsysteem bestempel ik als waar.

Over de auteur

Ruben van der Windt

Ruben van der Windt is achttien jaar oud, en is student aan de Hoge school Utrecht journalistiek. Zijn interesse ligt vooral bij het voetbal maar bij journalistiek liggen zijn interesses een stuk breder. Verder is hij erg enthousiast en schrijft hij graag verhalen. Contactgegevens: E-mail: ruben.vanderwindt@student.hu.nl