Besluit tot mijden van gemotoriseerd verkeer in natuurgebied Fochteloërveen in Friesland uit zorg voor de natuur

Besluit tot mijden van gemotoriseerd verkeer in natuurgebied Fochteloërveen in Friesland uit zorg voor de natuur

Foto ter illustratie

Recentelijk is aangekondigd dat gemotoriseerde voertuigen voor de duur van twee jaar niet toegestaan zullen zijn op de weg die door het natuurgebied Fochteloërveen in Friesland loopt. Deze weg blijft echter wel open voor wandelaars, (brom)fietsers, hulpdiensten en personen met een ontheffing. De beslissing om de weg af te sluiten is genomen met als doel de kwetsbare natuur in het gebied te beschermen en het behoud ervan te bevorderen. Volgens de gemeente Ooststellingwerf heeft de weg negatieve effecten op de natuur en het water in het Fochteloërveen. Vanaf 1 november gaat deze maatregel in.

De weg doorsnijdt belangrijke leefgebieden voor zeldzame planten- en diersoorten, waaronder kraanvogels, slangen, kikkers en padden. De gemeente benadrukt dat de weg letterlijk een obstakel vormt voor de natuur in het gebied.Gedurende de komende twee jaar zal de weg gesloten blijven, terwijl er onderzoek wordt uitgevoerd naar de effecten van deze afsluiting. Zowel de gemeente als Natuurmomenten zullen de gevolgen voor de natuur, de bezoekers en het verkeer op omliggende wegen nauwlettend in de gaten houden.

Er wordt al veel gedaan op het gebied van natuurbescherming. Deze stap die hier wordt genomen, is vrijwel uniek te noemen. Hoewel er al veel inspanningen zijn verricht op het gebied van natuurbescherming, gaat deze beslissing nog een stap verder. Het feit dat de weg als een daadwerkelijk obstakel wordt beschouwd voor de natuur in het gebied, benadrukt het belang van deze beslissing. De komende twee jaar zullen van cruciaal belang zijn voor het verzamelen van gegevens en het beoordelen van de effecten van deze afsluiting. Dit is een voorbeeld van hoe samenwerking tussen lokale overheden en natuurbeschermingsorganisaties kan leiden tot positieve veranderingen voor onze kostbare natuurlijke omgeving. Zo kan een beslissing als deze ook van invloed zijn op verdere beslissingen, op hoe men zich in de toekomst inzet voor de natuur en haar biodiversiteit.

Over de auteur

Sam Omlo

Sam Omlo (22) is student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Hij brengt mensen samen door maatschappelijke onderwerpen voor eenieder relevant te houden. Zijn voornaamste doel is om het bewustzijn van de Nederlander te vergroten. ‘Waar mensen de handen ineenslaan, ontstaat begrip voor elkaar.’