Factcheck: Korter douchen bespaart geld

Factcheck: Korter douchen bespaart geld

Op Twitter reageerde Rob Jetten op een tweet van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, waarin stond dat steeds meer mensen energie besparen en dat je dat kan doen door onder andere korter te douchen. Jetten zei in zijn reactie dat ze met de campagne ‘Zet ook de knop om’, mensen willen laten blijven besparen om zo de energiekosten te verminderen. Hiermee zegt hij dat korter douchen de kosten kan verminderen en aan de hand van een onderzoek kunnen we concluderen dat dit klopt. Korter douchen is beter voor je portemonnee. Wel wordt het bedrag wat je bespaart pas op jaarbasis aantrekkelijk.

De energieprijzen in Nederland blijven steeds stijgen, maar hoe kan dat? Tijdens de coronapandemie nam de vraag naar energie sterk af. De productie en het aanbod van de energie nam daarom ook af. In 2021, toen de regels rondom corona werden versoepeld, nam de vraag naar energie opeens heel snel weer toe, maar het aanbod kon dat niet bijbenen. De vraag was groter dan het aanbod en daarom gingen de prijzen van energie omhoog en dat voelde de consumenten in hun portemonnee.

In februari 2022 gingen de energieprijzen nog verder omhoog vanwege de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Nederland gebruikte Russisch gas, maar vanwege de kant die Europa koos in dit conflict, waaronder Nederland, besloot Rusland minder gas te leveren aan deze Europese landen. Hierdoor was het aanbod van energie weer laag, terwijl de vraag nog steeds hoog was.

Om de hoge energiekosten te dekken riep de politiek op om beter te gaan letten op je energieverbruik. Eén van de tips die werden gegeven was het korter douchen.

Waterverbruik en geld besparen
Volgens artikelen van Milieu Centraal gaat 23% van het gasgebruik in huishoudens naar warm water. Het overgrote deel van dit warme water wordt gebruikt in de douch en verdwijnt dus in het putje. Nederlanders douchen volgens de organisatie gemiddeld vijf keer per week waarvan de gemiddelde douchebeurt negen minuten duurt. Met een douchbeurt van negen minuten, met een gewone douchekop, verbruik je ongeveer 65 liter warm water (ruim zeven liter per minuut). Met een regendouche ligt dit aantal al snel op het verbruik van 15 liter per minuut. Het Nibud berekende aan de hand van de energieprijzen van mei 2022, dat je voor 65 liter water zo’n 62 cent betaald bij een gasboiler en 70 cent bij een elektrische boiler.

Als je vijf minuten doucht in plaats van negen, verbruik je 36 liter water en dit kost ongeveer 34 cent per douchebeurt (met gasboiler). Op jaarbasis betekent dit dat huishoudens ongeveer 15.000 liter minder verbruiken. De kosten die je bespaart lijken op het eerste gezicht niet zo heel groot (van 62 naar 34 cent) zegt ook Karin Radstaak van het Nibud, maar volgens berekeningen van Milieu Centraal bespaar je op jaarbasis ruim 70 euro als iedereen in het huishouden de douchetijd verkort naar vijf minuten.

Je kan dus geld besparen met korter douchen. Volgens Milieu Centraal blijkt uit onderzoek dat vier op de tien Nederlanders korter probeert te douchen, maar voor het overgrote deel van de bevolking is korter douchen lastig. Vooral nu de dagen weer kouder worden, verlangen de meeste mensen naar een warme douche. Daarnaast vertelde energiebesparingsexpert Marlon Mintjes tegen RTL Nieuws, dat veel mensen niet eens weten hoelang ze douchen. Zij raadt daarom aan om gebruik te maken van douche timers om op die manier je tijd te meten en te kijken hoe je dat kan inkorten. “Ruim 7 miljoen huishoudens gebruiken deze meter al.” vertelde ze tegen RTL Nieuws Daarnaast kan je ook een waterbesparende douchekop aanschaffen. Door deze douchekop hoeft minder water verwarmd te worden, wat ook weer goed is voor de portemonnee.

Conclusie
Volgens Milieu Centraal is geld besparen doormiddel van kouder douchen mogelijk. Wel zal dit op dagelijks gebruik nog niet een groot verschil maken, maar op jaar basis zal dit verschil wel groot zijn. Veel mensen vinden het lastig om korter te douchen, maar als je geld wil besparen is dit wel een goede mogelijkheid.

Over de auteur

Maryse van den Ham

Maryse van den Ham is in 2003 geboren in Utrecht en woont sinds 2014 in Leersum. Als kind vond ze het al leuk om teksten voor anderen te schrijven. Het liefst schrijft ze fictie verhalen, maar sinds Maryse de mbo-opleiding Media en Communicatie is gaan doen, vindt ze het ook leuk om informatieve teksten te schrijven. Een opdracht voor NU.nl heeft haar gemotiveerd om journalistiek te gaan studeren op de Hogeschool in Utrecht. Maryse probeert zich zoveel mogelijk te verdiepen in onderwerpen, wil mensen informeren met haar teksten en meningen bij andere opwekken.