Factcheck: Kippensoep is geen wondermiddel tegen verkoudheid

Factcheck: Kippensoep is geen wondermiddel tegen verkoudheid

Foto: Pixabay

Een warm kopje kippensoep als je verkouden bent. Je kent het misschien wel omdat je moeder of oma dat vroeger altijd voor je maakte tijdens de snottige dagen. Afgelopen week verscheen er in de Libelle een artikel met 10x de beste dingen die je kan eten als je verkouden bent. Op nummer 2 van dit lijstje staat kippensoep. ‘Een warm soepje zorgt ervoor dat je je vaak meteen wat beter voelt. Het verzacht je keel en ‘opent’ je neus weer even.’ Toch helpt het minder goed dan de geruchten doen geloven. Het is helaas geen wondermiddel tegen verkoudheid.  

Er zijn veel verschillende dingen op het internet te vinden over of kippensoep wel of niet helpt. Het ene wetenschappelijke onderzoekt zegt van wel, terwijl het andere wetenschappelijke onderzoek zegt van niet. Ik ben met de vraag ‘Helpt kippensoep tegen verkoudheid?’ naar het RIVM gegaan. Zij zeggen dat kippensoep niet helpt tegen verkoudheid.  

Voor meer uitleg over dit onderwerp ben ik naar huisarts Nienke Zoon gegaan. Zij vertelde dat kippensoep geen medicijn tegen verkoudheid is. ‘Veel mensen vinden huis, tuin en keuken producten prettig tegen verkoudheid’; aldus Nienke.

Kippensoep tegen verkoudheid is een eeuwenoude traditie. De Joodse rabbijn en arts Maimonides beschrijft in de 12e eeuw al dat kippensoep helpt tegen verkoudheid. In de Joodse gemeenschap is het geloof in de medische werking van kippensoep nog steeds groot, hierom wordt de soep ook wel de Joodse penicilline genoemd.  

 ‘De vitamines van de kippensoep die in de groente zitten zouden kunnen helpen maar het kan dan net zo goed groentesoep zijn als kippensoep’, legt huisarts Nienke uit. ‘Het is geen wondermiddel maar het kan zeker ook geen kwaad.’ Volgens Nienke kan de liefde die achter een warm kopje soep zit ook helpen. 

35 jaar geleden is er al eens een Amerikaans onderzoekt geweest over of kippensoep helpt tegen verkoudheid. Voor dit onderzoek van het vakblad Chest moesten vijftien vrijwilligers heet water of kippensoep slurpen. Hieruit bleek dat met een erg klein verschil de soep meer hielp dan het hete water. Bij de vrijwilligers die soep op hadden werd namelijk gemeten dat zij iets vrijer door hun neus konden ademen dan de vrijwilligers die heet water ophadden. In dat onderzoek werd er gesuggereerd dat de warme waterdamp van de soep een vergelijkbaar effect heeft als stomen. Je kan dus beter een kopje soep eten dan een theetje drinken.  

In conclusie, het kan dus zeker geen kwaad om kippensoep te eten. Of het daadwerkelijk helpt tegen verkoudheid of niet, daar zijn de meningen en de onderzoeken nog heel erg over verdeeld. Toch kan het best kloppen wat de libelle zegt, dat het je neus opent en je keel verzacht. Er zijn gewoon simpelweg niet genoeg bewijzen of het nou echt helpt of niet. Het is geen officieel recept dat wordt aanbevolen door medici. Toch zegt Nienke Zoon dat de vitamines van de soep wel goed zijn. Het beste medicijn tegen verkoudheid blijft volgens haar toch gewoon uitzieken. Al zou je wel hoestdrank of een neusspray kunnen nemen om de klachten te verlichten.  

 

Over de auteur

Froukje Idema

Froukje Idema (2004) is een journalistiek student aan de hogeschool Utrecht. Ze is erg geïnteresseerd in het vak en heeft een breed interesse veld. Ook vind ze het interessant om maatschappelijke discussies op de voet te volgen. Het liefst zou ze de onderzoeksjournalistiek ingaan.