Stemacteurs lopen risico de woorden uit de mond te worden genomen door AI

Stemacteurs lopen risico de woorden uit de mond te worden genomen door AI

Beeld: Pixabay.com

De angst van stemacteurs lijkt uit te komen, door de opkomst van AI (Kunstmatige Intelligentie) wordt een deel van hun werk overgenomen. Verschillende bedrijven zijn nu al aan het experimenteren met werken met een AI voice-over. Zo gebruikt het luisterboekenplatform Storytel bijvoorbeeld al AI stemmen voor hun eigen producties. Deze verschuiving lijkt een bedreiging te kunnen vormen voor de toekomst van stemacteurs.

Het zal niemand zijn ontgaan, maar de technische ontwikkeling van AI gaat razendsnel. Recent zijn er verschillende voorbeelden van celebrities die waarschuwden voor deepfakes. Zo plaatste acteur Tom Hanks vorige maand op Instagram een foto van een reclame waar een AI-gegenereerde video van hemzelf inzat, daarbij schreef hij: “Pas op!! Er is een video in omloop waarin een tandartsverzekering wordt gepromoot met een AI-versie van mij. Ik had er niks mee te maken.” Het gevaar hiervan is dat iedereen het kan maken.

Nu lijken de stemacteurs dus ook gevaar te lopen om vervangen te worden door een goedkopere stem die gemaakt is met behulp van AI. Het opvallende is dat hier op dit moment nog geen eenduidige regelgeving voor is. Volgens NedVo (Verbond Nederlandse Voiceovers) zijn er talloze voorbeelden van stemacteurs wiens stem onrechtmatig is verhandeld ofwel gekloond is om misinformatie te verspreiden en bedrijven te misleiden. Hierom pleiten zij voor regelgeving die voldoet aan de General Data Protection Regulation (GDPR).

Ook zijn er nog andere instanties die zich proberen in te zetten voor de rechten van de stemacteurs, Samen1Stem en de Kunstenbond zijn al jaren bezig met de belangenbehartiging van de stemacteurs. Zo heeft de Kunstenbond vorige maand een stuk gepubliceerd over hoe verder om te gaan met de ontwikkeling van AI.

Om verder over dit onderwerp te praten is stemactrice Machteld van der Gaag aangeschoven bij de talkshow, bekijk het fragment hieronder:

 

Over de auteur

Mick van Dijk

Ik ben Mick van Dijk (23). Ik ben student Journalistiek aan de Hogeschol Utrecht. Hiervoor heb ik de opleiding tot mediavormgever afgerond. Als kind was ik altijd al nieuwsgierig en een enorme fan van sport en dan vooral voetbal. Het lijkt mij hartstikke leuk om als journalist in de sportwereld terecht te komen. Wedstrijdverslagen lijken mij supertof om te maken, maar ik denk ook dat ik het top vind om diep in de achtergrondverhalen te duiken.