Internationale vrouwendag: een moment om stil te staan bij de loonkloof

Internationale vrouwendag: een moment om stil te staan bij de loonkloof

Foto: Pexels

Aanstaande vrijdag 8 maart is het internationale vrouwendag. De loonkloof is volgens veel vrouwen een van de thema’s waar extra aandacht aan besteed moet worden. Volgens Nationaal Salaris Onderzoek is er sinds 2021 weer een groei van de loonkloof, maar volgens econoom Janneke Plantenga ‘is deze groei ‘atypisch’.

Global Gender Gap Index 2023 melt staat Nederland op dit moment op de 28e plaats. ‘Er staan allemaal landen boven ons waarvan je het gewoon niet kan voorstellen. ‘Je kan het bijna niet kan voorstellen, maar zo slecht doen wij het eigenlijk onder andere met de loonkloof’, vertelt Masha Trommel, directie SheConsult.

Masha coached vrouwen op de werkvloer en merkt op dat waar een masculiene cultuur of norm heerst, er vaker gebrek is aan zelfvertrouwen of bewustheid van eigen waarde bij vrouwen. ‘Bij feminiene organisaties, is het zelfs makkelijker is om door te stromen naar de top. Daarbij ligt het zeker ook bij de organisatie zelf waar zij werken’, geeft Masha aan.

Bij de laatste keer dat het Nationaal Salaris Onderzoek is uitgevoerd bleek dat iets meer dan de helft van de respondenten in de twee jaar daarvoor een salarisverhoging te hebben gehad. ‘Maar,’ zegt Van Muijen in een artikel van het Parool, ‘at mij het meest verbaast is het feit dat de loonkloof tussen mannen en vrouwen de afgelopen twee jaar is gegroeid.’ Uit het onderzoek blijkt, waarvoor dit voorjaar ruim 23.000 werkende Nederlanders zijn ondervraagd, dat de mediaan bij vrouwen op 38.267 euro bruto ligt. Bij mannen ligt die mediaan hoger: daar is het bruto jaarsalaris 43.806 euro. Met een mediaan wordt het middelste getal van de verzamelde data bedoeld. Dat betekent dat de helft meer verdient dan dit bedrag, de helft minder. In 2021 was dit 35.066 euro bij vrouwen, 37.650 euro bij mannen.

Maar, Econoom Janneke Plantenga noemt de situatie atypisch. Benieuwd naar wat Janneke haar standpunten zijn? Beluister de reportage hier:

Over de auteur

Emily van den Braak

Emily van den Braak (18 jaar) gaat altijd voor het hoogst haalbare en is nieuwsgierig naar alles wat er ‘happening’ is. ‘Voor' de schermen werken is sinds jongs af aan haar uiterste streven.