Staakt-het-vuren in Gaza nog steeds niet bereikt

Staakt-het-vuren in Gaza nog steeds niet bereikt

Foto door: Hosny Salah from Pixabay

In Caïro, de hoofdstad van Egypte, zijn al dagen onderhandelingen bezig om een staakt-het-vuren voor elkaar te krijgen bij het Israëlisch-Palestijns conflict. Zowel vertegenwoordigers van Egypte, Hamas, Qatar en de Verenigde Staten zijn daarbij aanwezig, Israël heeft nog niet van zich laten horen. Eerst kwamen er geluiden naar buiten dat het maximaal 48 uur zou duren, maar ze zijn nu al meer dan 3 dagen bezig zonder vooruitgang.

In 1967 veroverde Israël de Gazastrook tijdens de Zesdaagse Oorlog, waarna het gebied onder Israëlische militaire bezetting kwam te staan. Hoewel Israël zich in 2005 eenzijdig terugtrok uit Gaza, bleef het controle uitoefenen over de grenzen, het luchtruim en de zee. Hamas nam in 2007 de controle over Gaza en in oktober 2023 vielen ze Israël aan. Israël reageerde hier fel op met bombardementen en militaire acties in de Gazastrook.

Sindsdien heeft Gaza continue te maken met geweld en conflicten. De Palestijnen kunnen nergens heen, want de grenzen van de Gazastrook zitten zo goed als dicht. ‘De mensen daar zijn nergens veilig. Ze worden continue gebombardeerd, er zijn grote voedseltekorten en vluchten naar Egypte is niet mogelijk’, vertelt Edwin van ’t veld, belangenbehartiger bij The Rights Forum.

Volgens Van ’t Veld willen de Palestijnen graag de grens met Egypte over vluchten, maar Egypte wil dit niet. ‘Men wil vluchten voor het oorlogsgeweld, voor wat er hun wordt aan gedaan. Israël interesseert het niet als er burgerslachtoffers vallen. Dus logischerwijs willen zoveel mogelijk mensen daar weg. Maar niet permanent. Egypte wil niet dat de Palestijnen, die al een vluchtelingenbevolking is, nog een keer ontheemd raakt. Egypte denkt dat als de Palestijnen weer vluchten, ze nooit meer terug mogen komen.’

Joe Biden laat afgelopen week weten dan een staak het vuren absoluut nodig is om de Palestijnen genoeg humanitaire hulp te kunnen bieden. Maar waarom kunnen ze deze hulp nu niet krijgen? Luister het interview met Edwin hieronder:

Over de auteur

Lieselot Pol

In mijn artikelen kan je creativiteit terug vinden, zo ben ik vindingrijk met onderwerpen en invalshoeken. Ik hou ervan om te spelen met oprolbaarheid en tekstopmaak. Mensen en hun drijfveren ontdekken vindt ik heel interessant. Iets schrijven wat iemand mee trekt in het verhaal is mijn doel. Ik kan ook overweg met audio en video.