De onderliggende oorzaak van fobieën

De onderliggende oorzaak van fobieën

Als je ergens een fobie of een irrationele angst voor hebt, kan dit ontstaan door traumatische ervaringen die je bewuste geheugen niet heeft opgeslagen. Dit staat ook wel bekend als een “verdrongen” of “onbewust” trauma. In zulke gevallen ben je vaak vergeten waarom je ergens bang voor bent, maar merk je alleen de angst voor bepaalde situaties of objecten.

Volgens Freudiaanse theorieën kunnen sommige traumatische ervaringen te overweldigend zijn om bewust te verwerken en worden daarom weggedrukt in het onbewuste. Die verdrongen ervaringen of herinneringen kunnen later weer opduiken als fobieën, in de vorm van intense angst of stress bijvoorbeeld voor het maken van besluiten (Decidofobie) of telefoneren (telefonofobie). Dit soort fobieën kunnen ontstaan wanneer je een nare ervaring aan de telefoon hebt gehad. Hierbij kun je denken aan negatieve of bedreigende telefoongesprekken of aan negatieve consequenties bij het maken van een besluit. Je bent je dan vaak niet bewust van de oorzaak, maar alleen van de angst die je voelt.

Om fobieën of angsten te kunnen behandelen, kun je langsgaan bij een therapeut. Zij kunnen behandelmethodes als EMDR toepassen om de onderliggende oorzaak van hun fobie te achterhalen. Ook kunnen fobieën worden behandeld door traumagerichte cognitieve gedragstherapie, waarbij je wordt blootgesteld aan een bepaalde situatie waar je een fobie voor hebt. Door dit steeds op te bouwen, is het mogelijk om je fobie te overwinnen. “Voor het blootstellen aan bepaalde situaties heb je niet altijd een therapeut nodig. Dit zou je ook zelf kunnen doen door steeds verder uit je comfortzone te gaan. Toch is het handig om iemand te hebben die een stok achter de deur kan houden. Daar kan een therapeut wel bij helpen”, vertelt traumapsycholoog Syl Oude Egberink.

Verslaggever Femke Eelderink sprak Syl Oude Egberink over het behandelen van fobieën en ging in gesprek met Emily van Dijk, die emetofobie heeft, een angst voor overgeven.

Over de auteur

Femke Eelderink

Mijn naam is Femke Eelderink, ik zet me in om taboes te doorbreken en maatschappelijke onderwerpen aan het licht te brengen, dit doe ik momenteel met veel plezier voor de omroep OnAir.