Nederland blijft aantrekkelijk voor internationale investeringen

Nederland blijft aantrekkelijk voor internationale investeringen

Nederland staat wereldwijd bekend om zijn gunstige vestigingsklimaat, dit komt door zaken als een stabiele politieke omgeving, het hebben van een hoogopgeleide bevolking en veel expats en een erg goede infrastructuur. Hierdoor staat Nederland vooralsnog in de top 10 van landen met het beste vestigingsklimaat.

Een recent rapport van de World Competitiveness Ranking plaatst Nederland opnieuw in de top 10 van landen met het beste vestigingsklimaat. Grote bedrijven zoals ASML dreigen wel zich ergens anders te vestigen, maar hoezo hebben ze zich in eerste instantie in Nederland gevestigd?

Nederland heeft een ontzettend goede infrastructuur, dit is erg belangrijk voor het verstigingsklimaat. Het land is erg goed bereikbaar voor boten door de haven van Rotterdam. Ook zijn de wegen erg goed onderhouden en door Schiphol kan luchtverkeer ook goed het land in komen. Dit is allemaal erg voordelig voor internationale bedrijven.

Ook heeft Nederland een voorsprong op veel landen op het gebied van educatie. Wat voor grote bedrijven belangrijk is dat ze geschikte werknemers kunnen vinden. Veel bedrijven hebben technisch opgeleide werknemers nodig. Nederland heeft veel universiteiten die ook expats trekken, deze expats zijn weer erg belangrijk voor die bedrijven en dus het vestigingsklimaat.

Hoewel Nederland veel te bieden heeft, zijn er ook zaken waar het beter kan. De huisvesting staat onder druk en er zijn grote wachtlijsten, wat een rem kan zetten op de groei van de arbeidsmarkt. Dit kan ook lastig zijn voor bedrijven die juist meer werknemers uit het buitenland nodig hebben die dan ook in Nederland zouden moeten wonen.

Ondanks deze uitdagingen blijft Nederland een aantrekkelijke bestemming voor investeerders over de hele wereld. Met een sterke economische basis, een gunstig ondernemingsklimaat en een focus op innovatie en duurzaamheid blijft Nederland goed gepositioneerd om een van de voorlopers te blijven in het de wereldmarkt.

Hieronder kunt u nog kijken naar een interview uit onze uitzending over het vestigingsklimaat in Nederland en ASML.

Nieuwenhuijzen, D. (2024, 9 april). (belasting)paradijs Nederland. VPRO. https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/lees/artikelen/2024/dwarse-scheepsbouwers/vestigingsklimaat-een-gespreid-bedje-voor-de-ceo.html#

Over de auteur

David van Someren

Mijn naam is David van Someren (22) en ik ben tweede jaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Mijn interesses liggen heel breed. Ik vind sport leuk, maar ik vind maatschappelijke onderwerpen en de natuur bijvoorbeeld ook erg interessant. Ik wil voornamelijk over veel verschillende onderwerpen en evenwichtig nieuws maken. Daarnaast hoop dat het leuke producties zijn om te lezen, naar te luisteren of te kijken.