Klapschaats, de belangrijkste innovatie in de schaatswereld

Klapschaats, de belangrijkste innovatie in de schaatswereld

De klapschaats is een van de belangrijkste uitvindingen in de schaatswereld, omdat deze schaats aanzienlijk hogere snelheden mogelijk maakt. Ondanks zijn uiteindelijke succes was de klapschaats aan het begin zeker geen succes en heeft het een lange weg moeten afgaan om te komen waar het nu is.

Gerrit-Jan van Ingen Schenau, hoogleraar biomechanica aan de Vrije Universiteit Amsterdam, begon al in 1978 met onderzoek naar de mogelijkheden van de klapschaats, maar destijds was de technologie nog niet volledig ontwikkeld. Pas in de winter van 1994-1995 begon het tij te keren, toen grootschalige tests met de klapschaats werden uitgevoerd op de jeugdselectie van Zuid-Holland. Het bleek dat de jeugdige schaatsers aanzienlijk hogere snelheden bereikten op de klapschaats dan op traditionele schaatsen. Toen ook de vrouwen in 1996 overstapten op de klapschaats en Tonny de Jong zelfs het EK won op deze nieuwe schaats, begon de revolutie echt. Steeds meer professionele schaatsers stapten over op de klapschaats, hoewel het aanpassingsproces niet zonder uitdagingen was. Bij de Olympische Spelen van 1998 gebruikten bijna alle deelnemers klapschaatsen, wat resulteerde in meerdere wereldrecords op de langebaan. (Bron: Geheugen van de VU (https://www.geheugenvandevu.nl/blog/vu-voorwerpen-en-hun-verhalen-1995-2000-de-klapschaats-en-bewegingswetenschappen))

In de loop der jaren heeft de klapschaats verschillende evoluties ondergaan die hebben bijgedragen aan zijn verbeterde prestaties en groeiende populariteit in de wereld van het langebaanschaatsen. Belangrijke ontwikkelingen omvatten onder meer de verfijning van het scharniermechanisme, waardoor het soepeler en duurzamer werd. Ook zijn er aanpassingen gedaan aan de vorm en materialen van de schaats zelf, met als doel de aerodynamica en krachtoverdracht te optimaliseren. Daarnaast hebben technologische vooruitgangen, zoals geavanceerde analysesystemen en computermodellering, geholpen bij het verfijnen van het ontwerp van de klapschaats. Deze voortdurende verbeteringen hebben de klapschaats getransformeerd tot een essentieel instrument voor professionele schaatsers, waardoor ze hun prestaties op het ijs naar nieuwe hoogten kunnen tillen. (Bron: “De ontwikkeling van de klapschaats.” Schaatsen.nl, (www.schaatsen.nl/nieuws/2020/maart/de-ontwikkeling-van-de-klapschaats/.))

De voortdurende verbeteringen hebben niet alleen de prestaties op het ijs verhoogd, maar hebben ook bijgedragen aan de klapschaats als symbool van innovatie en vooruitgang in de schaatssport.

Over de auteur

Lionne Schaap

Dit is Lionne Schaap, een jonge gedreven student Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Ze is voornamelijk geïnteresseerd in misdaad en politiek. Ze maakt regionale producties voor de Nieuwsooievaar. Contact: lionne.schaap@student.hu.nl