FvD enige partij die steun aan Oekraïne afwijst

FvD enige partij die steun aan Oekraïne afwijst

Plenaire zaal. Foto door: Husky op Wikimedia Commons

Volgens Thierry Baudet, lijsttrekker van het Forum van Democratie, is FvD de enige partij in Nederland die alle steun aan Oekraïne afwijst. Dat is grotendeels waar, volgens deze factcheck.

Op 24 februari postte Thierry Baudet op X:’ FVD is de ENIGE PARTIJ in Nederland die elke vorm van steun aan de Amerikaanse proxy-oorlog op Oekraïens grondgebied tegen Rusland categorisch AFWIJST.’ Om dit statement te begrijpen moet de tekst eerst in stukken gedeeld worden.

Vormen van steun

De steun die Nederland biedt aan Oekraïne is grotendeels in samenwerking met de Europese Uni. Het Ministerie van Defensie laat weten dat wij vanaf februari 2022 militaire steun bieden. Hier valt de levering van gevechtsvoertuigen en wapens onder, maar ook het faciliteren van militaire opleidingen en trainingen.

Nederland geeft ook humanitaire hulp, dit is volgens de Europese Raad “materiële en logistieke steun aan mensen die te lijden hebben onder door de mens veroorzaakte rampen”. Denk hierbij aan voedsel, onderdak en gezondheidszorg. Ook biedt Nederland financiële hulp voor bijvoorbeeld wederopbouw.

De rijksoverheid heeft een volledig overzicht van alle soorten hulp die Nederland aan Oekraïne heeft geboden in 2023. De FvD wil geen van deze soorten hulp geven aan Oekraïne.

 

Amerikaanse proxy-oorlog

Thierry Baudet heeft het over een “Amerikaanse proxy-oorlog in Oekraïne”. Met “proxy-oorlog” bedoelt hij een oorlog bij volmacht (Engels: Proxy war). Dit is een oorlog waar twee grootmachten als achterman dienen, voor de oorlog in een ander land. Het encyclopedische platform Ensie.nl geeft als voorbeeld: ”De Vietnamoorlog was een oorlog bij volmacht. De USSR en China waren de achtermannen van Noord- en de VS de achterman van Zuid-Vietnam.”

Baudet constateert dat Amerika en Rusland indirect oorlog met elkaar te voeren in Oekraïne. Volgens Frans Osinga, Hoogleraar War Studies, is dit absoluut niet het geval: “In 2014 begon deze oorlog, waarin Rusland de Krim annexeerde. In 2022 begon de grote invasie. Dat heeft niks met Amerika te maken, maar met Poetin die Oekraïne ziet het als Russisch grondgebied. Hij wil de voormalige lidstaten van het Warschaupact weer onder de hoede krijgen. Het is een oorlog tegen het westen, tegen Europa, dat zegt Rusland zelf ook.”

De enige partij

Is de FvD de enige partij die alle steun voor de oorlog in Oekraïne afwijst? Voor deze factcheck wordt alleen gekeken naar de partijen die zittend zijn in de Eerste of Tweede Kamer, aangezien deze partijen zeggenschap hebben over hoe Nederland omgaat met de oorlog.

De partijen die duidelijk vóór steun van Oekraïne zijn, hebben de Verklaring Oekraïne ondertekend. Dit zijn Volt, GroenLinks-PvdA, D66, PvdD, BBB, Christen Uni, NSC, VVD en CDA In deze verklaring staat dat Nederland Oekraïne zal blijven steunen.

De SP laat in een recente column weten dat ze op economisch en humanitair vlak Oekraïne altijd gesteund hebben. De PVV heeft afgelopen weekend laten weten dat ze naast het geven van politieke steun, ook bereid zijn om te praten over militaire steun. SGP vertelt in hun standpunten dat ze langdurige economische en militaire steun aan Oekraïne willen bieden. DENK laat weten in hun verkiezingsprogramma: “DENK pleit voor vredesonderhandelingen. Nederland kan hierbinnen een faciliterende rol spelen.”

JA21 heeft een statement geplaatst op 25 februari 2022 dat zij Oekraïne steunen, maar zijn niet duidelijk op wat voor manier. 50PLUS heeft ook een statement uitgebracht in 2022, waar ze vermeldden de maatregelen die door het kabinet worden gesteld te steunen. Van zowel JA21 als 50PLUS zijn verder geen recentere statements te vinden.

Aangezien bij OPNL onafhankelijke kandidaten hun eigen standpunten innemen, staan er geen overkoepelende statements of standpunten op hun site. Er is contact opgenomen met zowel JA21, 50PLUS en OPNL wat hun standpunten op het moment zijn tegenover de Russisch-Oekraïense oorlog, hier is nog geen reactie op gekomen.

Conclusie

Het bericht van Thierry Baudet is grotendeels waar, omdat we van alle andere partijen (op OPNL na) weten dat ze voor de steun van Oekraïne zijn. De statements van 50PLUS en JA21 zijn redelijk verouderd, maar naar waarschijnlijkheid nog steeds hetzelfde. Alleen Thierry’s benaming van de Russisch-Oekraïense oorlog tot Amerikaans proxy-oorlog is incorrect; aangezien de oorlog is begonnen, omdat Rusland Oekraïne als Russisch grondgebied ziet.

Over de auteur

Lieselot Pol

In mijn artikelen kan je creativiteit terug vinden, zo ben ik vindingrijk met onderwerpen en invalshoeken. Ik hou ervan om te spelen met oprolbaarheid en tekstopmaak. Mensen en hun drijfveren ontdekken vindt ik heel interessant. Iets schrijven wat iemand mee trekt in het verhaal is mijn doel. Ik kan ook overweg met audio en video.