Zo worden de traditionele pepernoten gemaakt

Zo worden de traditionele pepernoten gemaakt

Aanstaande zaterdag meert de pakjesboot van Sinterklaas zijn boot aan in Gorinchem. Bij dit feest horen de kruidnoten en de pepernoten. Maar hoe maak je de traditionele pepernoot? Bij bakker Remko’s brood en taartjes in Amsterdam weten ze het.

Nu Sinterklaas in aantocht is, neemt de verkoop op pepernoten alsmaar toe. De pepernoot bestaat al eeuwenlang maar lijkt aan het einde te komen van zijn bestaan. In een artikel van de Telegraaf staat ‘Een groot deel van de supermarkten verkoopt geen pepernoten meer en fabrikanten als Bolletje hebben de productie gestaakt’. Daarentegen kiezen consumenten eerder voor een zak kruidnoten, met eventueel een chocolade laag in de kruidnoot heen.

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen de pepernoot en kruidnoot? Vaak wordt de naam van de pepernoot gebruikt bij een kruidnoot, maar er is een groot verschil. Zo is de pepernoot een stuk taaier dan de kruidnoot en heeft het een hele andere vorm, het is meer een blok. De pepernoot is ook zacht van structuur. De kruidnoot is daarentegen hard. De kruidnoot heeft ook een ander ingrediënt namelijk speculaaskruiden, dat zorgt voor een hele andere smaak. Waarbij de pepernoot meer vierkant is, is de kruidnoot met rond. Het enige wat de pepernoot en kruidnoot gemeen hebben is dat het wordt gegeten rond de Sinterklaas periode.

Een deel van de bakkers maakt de originele pepernoot nog wel, zo maakt bakker Remko’s brood en taartjes ze nog wel voor zijn drie filialen in Amsterdam, Abcoude en Breukelen. De pepernotenbakker , Koert van Egmond, van Remko’s brood en taartjes vertelt dat hij meer dan duizend platen maakt met originele pepernoten. ‘Wij hebben wel eens mensen gehad uit Friesland die speciaal voor onze pepernoten kwamen’, vertelt van Egmond.

Verslaggever Daan Pastoor ging op pad en gaat kijken hoe de pepernoot wordt gemaakt, bekijk hier de reportage:

Over de auteur

Daan Pastoor

Ik ben Daan Pastoor, 18 jaar, en lerend journalist. Verder sport ik graag en hoop later een sportjournalist te worden. Voor vragen of leuke artikelen ben ik te bereiken via: - Daan.Pastoor@student.hu.nl - 06-81729510