Factcheck: In een kortere werkdag kun je meer gedaan krijgen

Factcheck: In een kortere werkdag kun je meer gedaan krijgen

In het AD is afgelopen 19 november een artikel verschenen. Hierin wordt beweerd dat onderzoeken aangeven dat je in een kortere werkdag meer gedaan kunt krijgen, waarbij de voorwaarde is dat je je werk flexibel mag indelen qua tijd. In het artikel van AD wordt echter geen concreet onderzoek genoemd om deze uitspraken te bevestigen. Deze uitspraak blijkt echter wel waar te zijn. Kortere werkdagen zorgen ervoor dat je productiever en creatiever bent.

Arbeidspsycholoog

Tosca Gort-Gaakeer is arbeidspsycholoog en oprichter en directeur van het bedrijf GORTcoaching. Een arbeidspsycholoog is iemand die zich bezighoudt met de mens in relatie tot werk/werkomgeving. Zij zegt het volgende over de uitspraak over of je in een kortere werkdag meer gedaan kan krijgen. “Werknemers hebben extra tijd nodig, ook tijd wanneer ze niet productief zijn. Er zijn veel onderzoeken gedaan die bewijzen dat korter werken niet nuttig is. Het is een theorie die al heel lang rondgaat. Al meerdere bedrijven hebben dit geprobeerd maar draaide dit al snel terug.” Echter ondersteunt zij haar uitspraken niet met de genoemde onderzoeken.

Arbeidsvakbond

“Een ideale tijd voor een werkdag is naar mijn mening gewoon zoals we dat nu doen, ongeveer 8 uur. Dit is de tijd die de meeste mensen nodig hebben om productief te zijn en een salaris op te leveren voor het bedrijf waar ze voor werken. Als je minder uren gaat werken, leef je over het algemeen ook minder op en verdien je ook minder dus dat heeft de economie wel goed gereguleerd”, voegt Tosca nog toe. “Dat is maar net hoe je het bekijkt. Bedrijven die wel een 30-urige werkweek invoeren noemen de overige dag een ‘focus dag’. Zo kunnen mensen opladen en worden ze juist creatiever en productiever.” weerlegt Jolanda van Zwieten, woordvoerder van CNV.

CNV staat voor Christelijk Nationaal Vakbond, zij zetten zich in om de belangen van de arbeider te behartigen. Zij hebben dus in deze situatie belang maar onderbouwen hun uitspraken goed met onderzoeken die nationaal en internationaal gedaan zijn. “Uit onderzoeken blijkt dat een kortere werkweek leidt tot meer productiviteit en creativiteit. Wat vaak gebeurt op het moment dat een werkweek wordt ingekort is dat mensen heel kritisch gaan kijken naar de taken die zij vervullen en dan ook efficiënter hun proces invullen”, vertelt van Zwieten.

Internationaal onderzoek

“Wij gebruiken voor onze informatie vooral onderzoeken en proeven die internationaal zijn gedaan. Zo is er een onderzoek in IJsland gedaan, en ook in Groot-Brittannië. Daar komt eigenlijk elke keer hetzelfde uit dat mensen productiever en creatiever zijn.” Minister van Gennip (SZW) reageert ook op het onderzoek naar de vierdaagse werkweek van de VK. “Of de vierdaagse werkweek een goed idee is, hangt volgens het kabinet af van de specifieke situatie binnen een individuele organisatie en haar medewerkers.”, vertelt van Gennip in de reactie. “Het staat ook in Nederland bedrijven en organisaties vrij om te experimenteren met innovatieve organisatievormen”, voegt hij nog toe.

Conclusie

Uit de uitspraken van de CNV en de onderzoeken die hierbij gedaan zijn kunnen we dus stellen dat de uitspraak ‘in een kortere werkdag kun je meer krijgen, waarbij de voorwaarde is dat je je werk flexibel mag indelen qua tijd’ juist is. Internationaal, bijvoorbeeld dus in Groot-Brittannië en het Verenigd Koninkrijk, worden deze onderzoeken al gedaan en deze bevestigen dat een kortere werkweek beter voor je productiviteit en creativiteit is.

Over de auteur

Danique de Coo

Danique de Coo (2005) woont in het plaatsje Wijk bij Duurstede. In haar vrije tijd kijkt ze graag series op de bank met haar katten of gaat ze leuke dingen doen met vrienden. Vorig jaar is zij geslaagd voor haar HAVO diploma aan het Revius Lyceum Wijk bij Duurstede. Momenteel studeert zij aan de hoge school Utrecht en doet zij de opleiding journalistiek. De reden waarom Danique voor journalistiek heeft gekozen is omdat ze schrijven leuk vindt en verhalen wilt vertellen aan de wereld. Ze weet nog niet precies welke kant in de journalistiek ze op wilt gaan. Werken bij een tijdschriftenblad, radio omroep of televisieprogramma lijkt haar wel wat.