Term ‘ras’ nog steeds vaak gebruikt in medische wereld

Term ‘ras’ nog steeds vaak gebruikt in medische wereld

Een recent gewijzigd handboek voor huisartsen heeft als doel om discriminatie tegen niet-westerse en islamitische patiënten aan te pakken. Het handboek, gemaakt door verschillende medische organisaties in Nederland, zorgt voor richtlijnen en strategieën voor huisartsen om bewustzijn te vergroten en beter te reageren op gevallen van discriminatie in de gezondheidszorg.

Volgens RTLNieuws benadrukt het handboek het belang van cultureel sensitieve zorg en moedigt het huisartsen aan om zich bewust te zijn van vooroordelen en stereotypen, zoals ras, die kunnen zorgen voor ongelijke behandeling van patiënten binnen de zorg. Het biedt praktische tips voor het herkennen van discriminatie, zoals het actief luisteren naar patiënten, het stellen van open vragen en het vermijden van generalisaties.

Volgens de makers van het handboek is het erg belangrijk dat huisartsen voor een omgeving zorgen waarin alle patiënten zich op de juiste manier en met respect behandeld worden, ongeacht hun culturele achtergrond of religie. Door een grotere bewustwording over deze stereotypes, kunnen huisartsen een belangrijke rol spelen bij het verminderen van discriminatie en ervoor zorgen dat ze zo goed mogelijke zorg aan hun patiënten kunnen aanbieden.

Het initiatief wordt toegejuicht door verschillende belangengroepen, zoals het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) en medische specialists, die het zien als een positieve en nodige naar meer inclusiviteit en gelijkheid in de gezondheidszorg. Ze hopen dat deze handleiding huisartsen zal helpen om beter om te gaan met diversiteit en culturele verschillen, waardoor de toegang tot zorg voor alle patiënten wordt verbeterd en discriminatie wordt verminderd.

Charifa Zemouri sprak in onze uitzending over het verwijzen naar ras in de medische wereld zonder toegevoegde waarden.

Over de auteur

David van Someren

Mijn naam is David van Someren (22) en ik ben tweede jaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Mijn interesses liggen heel breed. Ik vind sport leuk, maar ik vind maatschappelijke onderwerpen en de natuur bijvoorbeeld ook erg interessant. Ik wil voornamelijk over veel verschillende onderwerpen en evenwichtig nieuws maken. Daarnaast hoop dat het leuke producties zijn om te lezen, naar te luisteren of te kijken.