Fact-check: Techno muziek kan de geest en het lichaam stimuleren

Fact-check: Techno muziek kan de geest en het lichaam stimuleren

Afbeelding van rohatcom68 via Pixabay

Elke week onderzoeken redactieleden van ON AIR verschillende claims. Deze week onder andere over techno muziek. Techno muziek is een opwindend genre van elektronische dansmuziek. DJ Sandrien zegt hierover: ‘’Techno muziek, van bijvoorbeeld Nederlandse dj’s, kan de geest en het lichaam stimuleren.’’ Het draagt volgens haar bij aan de gezondheid en het welzijn van de mens. 

Recentelijk is het Amsterdam Dance Event (ADE) tot een spectaculair hoogtepunt gekomen, en heeft een golf van opwinding en inspiratie teweeggebracht onder liefhebbers van elektronische muziek over de hele wereld. Het vijfdaagse evenement, dat een platform biedt voor zowel gevestigde als opkomende talenten in de elektronische muziekscene, trok duizenden bezoekers en artiesten naar de bruisende stad Amsterdam. Van hypnotiserende sets tot baanbrekende technologieën, het evenement bracht een scala aan ervaringen die de creatieve geest van de deelnemers voedden en hun passie voor techno muziek verder aanwakkerden.

Techno

Techno is een genre van elektronische dansmuziek dat oorspronkelijk ontstond in de jaren 1980. Het wordt gekenmerkt door repetitieve beats, synthesizerpatronen en futuristische geluidseffecten. Het is vaak gebaseerd op elektronische instrumenten en wordt gemaakt met behulp van elektronische  muziekproductie-technieken zoals sampling, sequencing en synthesizers. Het doel van techno is vaak om een hypnotiserend, opzwepend ritme te creëren dat geschikt is voor dansen en het opwekken van een energieke sfeer in clubs en op dansvloeren. In de loop van de tijd heeft techno zich ontwikkeld tot verschillende subgenres met diverse geluiden en stijlen.

Techno is nu vooral aantrekkelijk voor de jongeren doelgroep tussen de 18-25 jaar. Ik sprak hierover met Max de Roo. Hij is nu anderhalf jaar bezig met het draaien van deze muziek en het groot maken van de organisatie waar hij deel van uitmaakt, No Models. Max geeft aan: ‘Ik heb heel erg gezien dat deze muziek steeds meer onder jongeren is toegenomen. Het is populair om naar een festival te gaan waar house en techno wordt gedraaid. Mensen zien dat nu heel erg als een soort, niet levensstijl, maar wel een bepaald imago. Veel jongeren willen zich daarmee identificeren.’ Deze bron is geen betrouwbare bron om de eerdergenoemde claim te onderzoeken, maar geeft vooral achtergrondinformatie en uitleg.

 Hoe zit het?

Het onderzoek dat werd uitgevoerd door de Vera Clinic werpt een blik op de therapeutische kracht van muziek, vooral gericht op de invloed van verschillende muziekgenres op stressniveaus. Terwijl de jaren 80-nummers, doordrenkt met nostalgie en herkenbare beats, een opmerkelijke afname van de bloeddruk en hartslag bij de deelnemers teweegbrachten, blijkt techno daarentegen een minder gunstig effect te hebben op de fysiologische reacties van luisteraars.

Hoewel de bevindingen wijzen op de kalmerende effecten van metal, benadrukt het onderzoek de kracht van nostalgische muziek, die diepgewortelde gevoelens van geluk en rust kan oproepen door de vrijlating van endorfine en serotonine in de hersenen.

Frédéric Philippi is muziektherapeut. Hij gebruikt muziek om mensen te helpen met hun emotionele, fysieke en mentale gezondheid. Hij kan bijvoorbeeld muziek gebruiken om stress te verminderen of communicatie te verbeteren bij zijn cliënten. Hij benadrukt: ‘Het luisteren naar techno-muziek kan de concentratie en focus bevorderen, vooral bij mensen die goed reageren op het ritmische en energieke karakter van dit genre. Voor sommigen kan het luisteren naar techno helpen om een verhoogde alertheid en focus te bereiken, terwijl anderen mogelijk vinden dat het afleidend is.’ Volgens hem verschilt dit dus per individu.

Uit een artikel van Luister blijkt dat het luisteren naar muziek, in het bijzonder klassieke muziek, diverse positieve effecten heeft op de gezondheid en het welzijn. Klassieke muziek stimuleert betere concentratie door de aanmaak van noradrenaline en serotonine in de hersenschors. Bovendien kan het luisteren naar favoriete muziek geluk hormonen vrijmaken, wat kan helpen bij het verlichten van symptomen van depressie. Daarnaast kan het luisteren naar klassieke muziek met een lage frequentie de bloeddruk verlagen en de nachtrust verbeteren. Ten slotte kan het luisteren naar non-complexe klassieke muziek een stress verlagend effect hebben, waardoor het bijdraagt aan een gevoel van kalmte en welzijn.

Philippi verteld: ‘Onderzoek naar de effecten van de specifieke techno-muziek op de hersenen en het lichaam is beperkt, maar er zijn enkele studies die wijzen op de potentiële invloed van ritmische elektronische muziek op stemming, opwinding en cognitieve functies.’

Conclusie:

De aanwezigheid van techno-muziek als een stimulerende kracht voor de geest en het lichaam is duidelijk, zoals benadrukt. ‘Hoewel er beperkt onderzoek is naar de specifieke effecten van techno, suggereert de analyse van diverse muzikale genres in muziektherapie dat techno een belangrijke rol kan spelen bij het bevorderen van beweging, het stimuleren van energie en het aanmoedigen van expressie.’, aldus Philippi. Wel is het zo dat recent onderzoek  aantoont dat techno muziek niet hetzelfde kalmerende effect heeft als nostalgische muziek uit de jaren 80, en dat het effect van techno muziek op individuen kan verschillen. Terwijl de populariteit van dit genre, met name onder de leeftijdsgroep 18-25, blijft toenemen, is het in ieder geval duidelijk dat de invloed van techno op zowel de individuele ervaring als de bredere muziekcultuur niet te onderschatten is.

Beluister hieronder de aanvullende audioreportage van Zara van der Ben.

audio bronvermelding:

CC BY-NC-SA

Payload by Nul Tiel Records

Over de auteur

Zara van der Ben

Zara van der Ben is 18 jaar oud en woont in Zoetermeer. Zij is student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zara schrijft voor De Nieuwsooievaar en is erg geïnteresseerd in cultuur, media en maatschappelijke problemen. Contact: Mail: zara.vanderben@student.hu.nl Instagram: zaravdben._