‘Anorexia heeft de stempel vrouwenziekte, maar komt ook bij mannen voor’

‘Anorexia heeft de stempel vrouwenziekte, maar komt ook bij mannen voor’

Bron: Pexels

Wie denkt aan een eetstoornis, denkt in eerste instantie vaak aan vrouwen. Naar schatting lijdt tien procent van de bevolking aan een eetstoornis, vijf procent van deze totale groep is man. Dus één op de twintig mensen die een eetstoornis hebben, is man. Ron Meijering had zelf anorexia als tiener en coacht nu mannen én vrouwen met eetstoornissen. ‘Ik geloof dat een eetstoornis niet alleen geestelijk is. Het is naar mijn idee veel meer lichamelijk’, vertelt Ron Meijering.

Meijering refereert naar een Zweeds onderzoek met ratten: eerst kregen de beesten vierentwintig uur per dag eten in een kooi. Ze lagen stil en bewogen weinig. Iedere dag werd de eettijd van de ratten met een kwartier verkort, tot ze nog maar vijftien minuten per dag eten hadden. ‘De ratten gingen veel meer bewegen; ze liepen de hele dag in hun rad, gingen minder eten, terwijl ze al weinig eten hadden’, omschrijft Meijering. ‘De ratten kregen allemaal kenmerken van een eetstoornis. Dus wat je bij een mens ziet, zag je ook bij die ratten gebeuren’, vult Meijering aan.

Veel van de mensen die Meijering coacht denken dat de eetstoornis hun eigen schuld is. Volgens de coach is dat niet zo: ‘Veel mensen zijn gaan lijnen, soms omdat dat moest. Zo ging het met mijn eigen eetstoornis ook. Als je daar gevoelig voor bent raak je in die valkuil, en heb je een lichamelijke reactie waardoor je een eetstoornis ontwikkelt.’ Volgens Meijering is het veel meer een lichamelijke reactie; ‘En niet omdat je geestelijk ‘niet goed’ zou zijn.’

Greta Noordenbos is universitair docent en onderzoeker aan de Universiteit Leiden. Noordenbos schreef meerdere boeken over eetstoornissen, ook bij mannen. ‘Uit onderzoek blijkt dat mannen die anorexia hebben vaker homoseksueel zijn, vaker dan vrouwen die een eetstoornis hebben. De eerste verklaring die je daarvoor zou geven zou misschien de genderidentiteit zijn. Maar het blijkt zo te zijn dat voor bij deze jongens hun homoseksualiteit een conflictbron was in het gezin. Ze werden niet geaccepteerd’, vertelt Noordenbos.

Uit het onderzoek bleek dat de jongens hun seksuele gevoelens gingen onderdrukken, een effectieve strategie om seksuele gevoelens te verminderen is uithongering. ‘Hierdoor verschoof het onderliggende probleem naar een probleem met eten en het gewicht. Bij vrouwen met eetstoornissen zie je vaak dezelfde oorzaak: ook een conflict dat vaak niet besproken werd’, vertelt Noordenbos.

Verslaggever Romee Pietersen ging verder in gesprek met Noordenbos en Meijering over de bestempelde ‘vrouwenziekte’ in de podcast Ongehoorde verhalen. Het is hieronder te beluisteren:

Over de auteur