50% van de wereldbevolking is bijziend in 2050

50% van de wereldbevolking is bijziend in 2050

Bijziendheid is een groeiend probleem onder de wereldbevolking. Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, is een brekingsfout (refractie) van het oog waardoor je voorwerpen ver weg niet scherp ziet, maar voorwerpen die dichtbij zijn wel. De grootste veroorzaker van dit probleem ligt in de handen van velen mensen, de telefoon. Dit groeiende probleem zal leiden dat 50% van de wereldbevolking die in 2050 bijziend is.

Het oog is een complex iets. Maar wat gebeurt er met het oog waardoor je bijziend wordt. Het kan gebeuren doordat de hoornvlies te bol is, dan worden de binnenvallende lichtstralen verbroken. Hierdoor vallen ze niet op, maar vlak voor het netvlies. Bijziendheid kan ook ontstaan wanneer het oog te lang is, ook dan vallen de lichtstralen vlak voor de netvlies. Doordat het er voor valt, ontstaat op je netvlies zelf een onscherp beeld, en spreek van myopie.

Op de lange termijn kan myopie wel voor grote problemen zorgen. ‘Als je een hoge myopie hebt kan je op latere leeftijd last hebben van slijtage op je netvlies waardoor je gele vlekken krijgt daarop. Ook kan er een bloeding ontstaan, of je netvlies raakt los’, aldus de website www.oogartsen.nl. Op de korte termijn kan je last hebben met in de verte kijken en kan je dit corrigeren met een bril.

Maar hoe zorg je er voor dat je in 2050 niet bijziend bent? Allereerst, denk aan de 20-20-2 regel. Dit houdt in dat je na 20 minuten op een scherm gekeken te hebben, 20 seconden in de verte gaat kijken. Over een hele dag zorg je er ook voor dat je twee uur per dag buiten bent. Probeer ook niet vlak voor het slapen nog even wat te kijken op je telefoon. Hiermee kun je jezelf beschermen tegen oogproblemen.

Luister hier naar de reportage waarin er wordt gesproken met opticien Jan Hoppezak en Merel Kanters van CooperVision:

Over de auteur

Daan Pastoor

Ik ben Daan Pastoor, 18 jaar, en lerend journalist. Verder sport ik graag en hoop later een sportjournalist te worden. Voor vragen of leuke artikelen ben ik te bereiken via: - Daan.Pastoor@student.hu.nl - 06-81729510