Kunstkwebbels: Het canvas van een graffiti kunstenaar’

Kunstkwebbels: Het canvas van een graffiti kunstenaar’

Graffiti en street art kunstenaar, Michel Steers.

Als je begint over kunst, denken de meeste mensen meteen aan schilderijen, beelden en andere soorten traditionele kunst. Daarbij worden moderne kunststijlen sneller vergeten. Een voorbeeld hiervan is graffiti. Om je weer op de hoogte te stellen duik ik er voor je in!

Kunst op muren is iets wat de meeste mensen beschouwen als iets wat in de moderne tijd is ontstaan, dit is echter niet het geval. Al eeuwenlang wordt er door kunstenaars kunst gemaakt op muren. Denk hierbij aan de tekeningen in grotten uit de prehistorie en Egyptische hiërogliefen. Graffiti is niet een kunstvorm die in één gebied van toepassing was en is. Naast Noord-Afrika, maakte onder andere ook de Vikings uit Scandinavië en de Romeinen gebruik van graffiti.

Een voorbeeld van graffiti in Utrecht.

Vroeger had graffiti een héél ander doel dan nu. De prehistorische tekeningen werden gebruikt om verhalen te vertellen en bekend te maken op wat voor plekken ze waren geweest. Terwijl in de tijd van de Romeinen graffiti werd ingezet om o.a. politieke boodschappen en gedichten te vertellen. En nu wordt graffiti met name gebruikt als een kunstvorm. Kunstenaars gebruiken tegenwoordig graffiti als een vorm van expressie en dus om creativiteit te kunnen uiten.

Voorbeeld van street art in Arnhem.

De huidige graffitikunstenaars willen nog steeds een verhaal vertellen. Dit doen ze voornamelijk in de vorm van street art. Dit lijkt erg op graffiti, maar is in tegenstelling tot graffiti grotendeels wel legaal. Ook is street art vaak groter en ingewikkelder, om street art te maken ben je véél meer tijd kwijt dan als je graffiti maakt.

In het kader van de podcast kunstkwebbels ben ik in gesprek gegaan met graffiti/street art kunstenaar en oprichter van graffitifun, Michel Steers . Wil je meer horen over het persoonlijke verhaal van Michel luister dan vooral de reportage hieronder.

Over de auteur

Anna van den Hazel

Anna van den Hazel (2004) is een enthousiaste student aan de hogeschool voor journalistiek met een grote passie voor kennis. Al van jongs af aan wil ze graag zoveel mogelijk van alles leren en weten. Om deze wens waar te maken studeert ze sinds augustus 2022 aan de hogeschool voor journalistiek. Daarbij vind ze het belangrijk om de positieve kant van het nieuws te laten zien. Naast leren vindt Anna het leuk om te socialiseren, in de keuken te staan, sporten, gamen en haar creativiteit te uiten.