Het Nederlandse songfestival lied: te omschrijven als “Joost” en “Klein” 

Het Nederlandse songfestival lied: te omschrijven als “Joost” en “Klein” 

GRONINGEN - Joost Klein tijdens een optreden op het festival Eurosonic Noorderslag (ESNS). ANP PAUL BERGEN

Vandaag, 29 februari, brengt Joost Klein (26) zijn nummer voor het Eurovisie Songfestival uit. Om 16.45 gaat Arjen Lubach live met een extra aflevering voor de onthulling van het nummer van de muzikant  

Het lied dat Joost heeft geschreven, samen met zijn goede vriend Donnie, heet Europapa en is aan zijn vader geëerd. De vader van Joost is overleden toen hij nog in de brugklas zat. Hij heeft vaker in zijn nummers verwezen naar moeilijke periodes in zijn leven. Zijn moeder is een jaar na het overlijden van zijn vader, ook heen gegaan. Verder is hij gepest, van school gestuurd en zelfs een tijdje dakloos geweest.   

Joost heeft een energieke stijl die hij combineert met happy hardcore en pop punk. Maar springt soms ook in de diepere laag, zoals in zijn nummer ‘Florida 2009’, waar hij zingt over het overlijden van zijn ouders.  

Naast zijn populariteit in Nederland, is hij in Europa ook gegroeid en bekend geworden. Zo heeft hij meerdere keren in België opgetreden en scoorde hij met ‘Friesenjung’ een nummer 1-hit in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Ook in Italië en Oekraïne is het lied populair. Dit komt vanwege de verschillende talen waarin hij zijn nummers zingt. Twee nummers genaamd: ‘Bruder + Schwester’ zijn Duits en slaan daarom erg aan bij de Oostburen 

 Met zijn motto ‘Joost Klein, droom groot’, schreeuwde hij van de daken dat hij mee wilde doen aan het Eurovisiesongfestival. Dit deed hij door een campagne te starten op zijn kanalen, shirts te verkopen met ‘Joost Klein Eurovision 2024’ erop én Belgen te vragen om hem douze points te geven toen hij deelnam aan De Slimste Mens Ter Wereld in België. 
In een interview met RTL Boulevard zegt hij zijn lied in twee woorden te kunnen omschrijven: ‘Joost’ ‘Klein’.  

Over de auteur

Emma Bunge

Dit is Emma Bunge (2003). Op het moment is het haar doel als journalist om Nederland op de hoogte te houden van het belangrijkste nieuws deze week. Emma's droom is om door te kunnen groeien naar een freelance misdaadjournalist. Ze wil er hiermee voor gaan zorgen dat de wereld een betere plek wordt.