Dierproeven; een oneindige strijd

Dierproeven; een oneindige strijd

Bron: Pixabay

Het is een onderwerp waarover iedereen al een mening heeft: zielig, onethisch, piepkleine hokken, eenzame apen. Stoppen met die dierproeven dus. Jaarlijks wordt er door onze overheid zo’n 12 miljoen euro geïnveseerd in het uitvoeren van dierproeven. De Partij voor de Dieren wil hier zo snel mogelijk een stop achter zetten om zo dierenleed te voorkomen. Maar het volledig stoppen van dierproeven, dat blijkt nog geen eenvoudige zaak te zijn. 

Volgens een jaaroverzicht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, worden er jaarlijks nog steeds rond de 500.000 dierproeven in Nederland uitgevoerd. Zo registreerde de Nederlandse vergunninghouders in 2022 wel 492.380 dierproeven. Deze dierproeven worden in Nederland nog steeds uitgevoerd om nieuwe medicijnen te ontdekken en de kwaliteit en veiligheid van medicijnen, stoffen voeding te testen.

Het feit dat er dus nog steeds getest wordt op dieren in Nederland, daar is veel kritiek op. Zo zet de Partij voor de Dieren zich al jaren in om Nederland dierproefvrij te maken. Hiervoor heeft de partij een voorstel bij de Tweede kamer ingediend om de subsidies die vanuit de overheid jaarlijks naar dierproeven gaan, af te bouwen en dit bedrag in te zetten voor onderzoek naar alternatieven voor dierproeven. Hiermee wilt de Partij voor de Dieren uiteindelijk het aantal dierproeven naar nul brengen. 

Maar wat betekent dit voor dierproefcentra, zoals het apentestcentrum BPRC in Rijswijk?

Over de auteur

Marit in 't Veen

Dit is Marit in ‘t Veen en ze is 19 jaar. Ze studeert Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Marit is erg geïnteresseerd in andermans verhalen en ze houdt ervan om creatief bezig te zijn. Pakkende verhalen maken en presenteren vind ze het leukste om te doen. Als we het hebben over kunst en cultuur dan zit Marit vooraan in de klas. Waar ze later in het vak van Journalistiek terecht wil komen? Dat moet ze nog ontdekken. Het voordeel hiervan is dat ze voor alles open staat en graag een uitdaging aangaat.