Factcheck: Is iedere ochtend een glas water met Himalaya zout drinken goed voor je?

Factcheck: Is iedere ochtend een glas water met Himalaya zout drinken goed voor je?

Bron: pixabay

“Dit zijn de voordelen van water met zout drinken op een lege maag”, staat dikgedrukt als kop in een artikel van Vogue, gepubliceerd op 22 maart. Vogue beweert dat het drinken van water met Himalaya zout goed is voor het remineraliseren van ons lichaam. Daarnaast zou het helpen bij het zenuwstelsel en het aandrijven van de spieren. Dit klopt echter niet.

Eerst wat wél klopt. Vogue heeft het bij deze bewering over Himalaya zout. Er zit verschil tussen keuken zout en Himalaya zout. Volgens het voedingscentrum zit er in keuken zout natriumchloride. Dit is essentieel voor je lichaamsprocessen: ‘een mens heeft gemiddeld één tot drie gram zout per dag nodig’, vertelt Evelyne Mertens, wetenschappelijk medewerker bij het centrum voor Biomedische Ethiek en Recht op de Katholieke Universiteit Leuven. ‘De meeste mensen krijgen gemiddeld al zes gram per dag binnen, meer dan nodig dus.’ Naast natriumchloride zit er ook jodium in keukenzout.

In Himalaya zout zit geen jodium, maar wel natriumchloride. Daarnaast zit er ongeveer twee procent elektrolyten in. Onder elektrolyten worden de essentiële zouten voor ons lichaam verstaan, zoals calcium en magnesium.

Waarom is deze claim dan alsnog onjuist?
Ondanks dat er dus delen in het artikel van Vogue staan die correct zijn, kan de claim alsnog als onjuist worden gezien: ‘Ja, als je naar het bevolkingsniveau zou kijken over een lange periode en al het zout zou vervangen worden door Himalayazout, dan zou het kunnen’, vertelt Ewout Hoorn, nefroloog en inwendig geneeskundige bij het Erasmus MC. ‘Maar één glas per dag een glas met Himalaya zout drinken heeft geen effect op je gezondheid. Het kan zelfs juist schadelijk werken voor je nieren.’ Hoorn bevestigd hiermee de uitspraak van Mertens: ‘omdat wij al zo veel zout innemen per dag is het gewoon niet goed voor je om dan vervolgens in de ochtend nóg een glas met zout water te drinken. Zeker omdat de verschillen tussen keukenzout en Himalaya zout al zo klein zijn.’ Gevolgen van te veel zout eten zijn hart- en vaatziekten, nierziekten (je nieren moeten extra hard werken om het overtollige zout te verwerken, wat nier schade kan opleveren) of een hoge bloeddruk. ‘Vooral mensen die wat ouder zijn, zijn kwetsbaarder voor te veel zout’, verteld Hoorn.

Vogue beweerd dat een glas Himalaya zout water in de ochtend goed is voor het zenuwstelsel en het aandrijven van je spieren. Dit ontkrachten Mertens en Hoorn echter beide. Omdat dus maar twee procent van het Himalaya zout elektrolyten bevat, heeft het alleen op lange termijn positief effect.

Het kan wel zo zijn dat sommige mensen een positief effect ervaren bij het drinken van water met zout in de ochtend. ‘Als mensen bijvoorbeeld een lage bloeddruk uit zichzelf hebben is het goed om wat extra zout per dag in te nemen’, vertelt Mertens. ‘Ik ervaarde dit zelf ook. Mijn bloeddruk was te laag en mijn dokter adviseerde mij toen om extra zout te gaan nemen. Hier had hij het alleen ook niet over Himalaya zout’, aldus Mertens.

Concluderend is water met Himalaya zout drinken in de ochtend dus niet goed voor je. Dit komt omdat je al veel zout per dag inneemt, meer dan nodig is. Daarnaast zit er maar twee procent elektrolyten in Himalaya zout dus maakt het überhaupt nauwelijks een verschil of je Himalaya zout of keuken zout zou gebruiken. Alleen op lange termijn, en als je je volledige zout consumptie vervangt met Himalaya zout, kan het een verschil maken.

Over de auteur

Emma Bunge

Dit is Emma Bunge (2003). Op het moment is het haar doel als journalist om Nederland op de hoogte te houden van het belangrijkste nieuws deze week. Emma's droom is om door te kunnen groeien naar een freelance misdaadjournalist. Ze wil er hiermee voor gaan zorgen dat de wereld een betere plek wordt.