Wereld Parkinson Dag: de stappen richting meer zorg en onderzoek

Wereld Parkinson Dag: de stappen richting meer zorg en onderzoek

Bron: Pixabay

ParkinsonNL lanceert vandaag ‘Parkinson leefstijl keuzehulp’. Ontwikkeld voor mensen met Parkinson, om hun informatie te bieden over het belang van een gezondere levensstijl en hoe je dit behoud. Dit doen ze in teken van Wereld Parkinson Dag, een dag die elk jaar valt op 11 april, gewijd aan het vergroten van het bewustzijn over de ziekte van Parkinson en het tonen van solidariteit met degenen die ermee leven.

De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve aandoening die beweging beïnvloedt. Het wordt veroorzaakt door het langzame verlies van dopamine producerende cellen in de hersenen. Dit tekort aan dopamine leidt tot symptomen zoals trillen, stijfheid, langzame beweging en problemen met balans en coördinatie. Naast deze motorische symptomen kunnen mensen met Parkinson ook niet-motorische symptomen ervaren, zoals stemmingsstoornissen, slaapproblemen en cognitieve veranderingen.

Om deze klachten te verminderen is het heel belangrijk voor mensen met Parkinson om een gezonde levensstijl te beoefenen. ParkinsonNL laat weten: “Een gezonde leefstijl met regelmatig bewegen, gezonde voeding, ontspanning en goed slapen vermindert bepaalde symptomen van parkinson. Het is alleen niet altijd eenvoudig om leefstijl blijvend te veranderen. Daarom is (…) leefstijl keuzehulp voor mensen met Parkinson ontwikkeld.”

ParkinsonNL ondersteunt ook in teken van Wereld Parkinson Dag het initiatief “Stapril”. Meer dan 288 deelnemers doen mee met deze actie om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar Parkinson. Bekijk hieronder de videoreportage waar wordt gesproken met Eric Wind en Rowan Thijssen-Wind, die samen mee doen met dit initiatief. Eric Wind heeft zelf Parkinson en hij en zijn dochter praten ook samen over hun ervaringen met de ziekte.

Over de auteur

Lieselot Pol

In mijn artikelen kan je creativiteit terug vinden, zo ben ik vindingrijk met onderwerpen en invalshoeken. Ik hou ervan om te spelen met oprolbaarheid en tekstopmaak. Mensen en hun drijfveren ontdekken vindt ik heel interessant. Iets schrijven wat iemand mee trekt in het verhaal is mijn doel. Ik kan ook overweg met audio en video.