Robotisering in de agrarische sector

Robotisering in de agrarische sector

In 2000 telde Nederland in totaal 97 duizend landbouwbedrijven, en in 2023 waren er nog maar 51 duizend agrarische bedrijven. Robotisering speelt de laatste jaren een steeds belangrijkere rol waardoor kleine bedrijven moeilijk stand kunnen houden. In de explainer hieronder gaan we dieper in op dit onderwerp. 

Minister Adema heeft namens het kabinet een nieuw plan gepresenteerd om de mestcrisis aan te pakken. Een belangrijk onderdeel van dit plan is een regeling voor boeren die willen stoppen met hun bedrijf tussen 2025 en 2029. Door minder boerderijen en dus minder dieren komt er ook minder mest vrij. Het plan helpt niet alleen bij het verminderen van mest, maar ook bij het terugdringen van stikstof. Kleine bedrijven hebben het extra moeilijk door deze stikstofcrisis. Dit lastige probleem heeft gevolgen voor het milieu, de landbouw en de economie van het land. 

Boerenbedrijven worden geconfronteerd met toenemende druk om hun stikstofuitstoot te verminderen, wat leidt tot zorgen over de toekomst van de landbouw en de levensvatbaarheid van boerenbedrijven. De intensieve veehouderij is een belangrijke bron van stikstofuitstoot in Nederland. De uitstoot van mest en de emissies vanuit stallen dragen aanzienlijk bij aan de stikstofdepositie in de agrarische sector. Dit heeft gezorgd voor wrijving tussen boeren en natuurbescherming groepen. 

De stikstofcrisis heeft ook geleid tot een groeiend bewustzijn onder boeren over de noodzaak van duurzamere landbouwpraktijken. Velen zoeken naar manieren om hun stikstofuitstoot te verminderen door over te schakelen op minder intensieve vormen van landbouw, zoals biologische landbouw of extensieve veeteelt. Ook speelt robotisering hierin een belangrijke rol. Deze transitie wordt echter bemoeilijkt door financiële beperkingen en de druk om te concurreren in een mondiale markt.

Over de auteur

Madee de Snoo

Madée de Snoo(18) is student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zij probeert zich meer te verdiepen in de meerdere werkvelden van het vak. Zij schrijft vooral over de onderwerpen als samenleving en cultuur in Amersfoort