Veel onwetendheid over duurzame tuinen

Veel onwetendheid over duurzame tuinen

Meer dan 80% van de tuinbezitters in Nederland hebben geen idee hoe ze hun tuin kunnen verduurzamen. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Milieu Centraal. En met de warmere dagen om de hoek: hoe lossen we dit op en hoe zal de toekomst van duurzame tuinen eruitzien?

Romke van de Kaa, journalist en duurzame tuinexpert geeft aan dat duurzame tuinen onder andere tuinen zijn zonder bestrijdingsmiddelen, waar producten worden herbruikt en waarbij dieren en insecten worden aangetrokken door de hoeveelheid inheemse planten. In de lente de heg maaien of onrkuid weghalen is dan juist niet de bedoeling

Maar ‘als mens wil je toch altijd een bepaalde mate van controle houden. Doe je helemaal niks, dan krijg je een monocultuur, bijvoorbeeld een oerwoud aan brandnetels. Maar ook door diversiteit houd je meer biotopen in stand’, zegt Sandra van den Beuken, landschapsontwerper bij de Stichting IKL, in een artikel van De Limburger.

Volgens Milieu Centraal brengt de huidge en toekomstige klimaatverandering hitte, droogte en hogere neerslag met zich mee. Een verandering van duurzame tuinen kan volgens van de Kaa dan gaan over waterbesparing: ‘waterbesparing is mogelijk met regentonnen en droogtebestendige planten, waardoor drinkwater niet verspild wordt.’ Hij pleit voor meer bewustzijn via media en politiek om het bewustzijn van duurzame tuinen te vergroten.

‘Om in de toekomst meer bewustheid te creëren zal de media er meer aandacht aan moeten besteden. Niet in de kranten met foto’s en lifestyle rubrieken in van mooie tuinen, maar met objectieve teksten zodat mensen het begrijpen. Samen met grote invloeden als media, politieke en gemeentes kunnen we het aantal duurzame tuinen laten groeien.’

Door die mooie plaatjes in de kranten kunnen mensen volgens vindt duurzame tuinontwerpster Tielke Sterk denken dat een duurzame tuin niet zo mooi als een ‘reguliere tuin’ en dat vindt ze erg jammer. Ook merkt Sterk de onwetendheid van haar klanten op. ‘Mensen bepalen uiteindelijk zelf wat ze doen met hun tuin en hoe groen ze het willen, maar ik help ze wel bewust te maken van de duurzame mogelijkheden. Dat is het grootste verschil met reguliere tuinontwerpers’, aldus Tielke. Terwijl ze wijst naar haar pas aangelegde stuk groen, vertelt ze hoe ze graag planten hergebruikt. Ook de verhouding van groen tot tegels is voor Tielke ook erg belangrijlk. ‘In ieder geval 70% groen en 30% tegels’, legt ze uit.

In de onderstaande reportage gaan Romke en Tielke hier verder op in.

Over de auteur

Emily van den Braak

Emily van den Braak (18 jaar) gaat altijd voor het hoogst haalbare en is nieuwsgierig naar alles wat er ‘happening’ is. ‘Voor' de schermen werken is sinds jongs af aan haar uiterste streven.