Onderzoek naar Parkinson belicht pesticiden als mogelijke boosdoener

Onderzoek naar Parkinson belicht pesticiden als mogelijke boosdoener

Bron: iSource

De ziekte van Parkinson is een steeds vaker voorkomende ziekte. Uit een onderzoek uit 2023 blijkt dat het aantal mensen met Parkinson in Nederland de afgelopen jaren met maar liefst dertig procent is toegenomen. Voorheen werdt Parkinson vooral gezien als een genetisch bepaalde ziekte, maar daar is de laatste tijd verandering in gekomen.

De ziekte van Parkinson is een neurodegeneratieve aandoening die de productie van dopamine in het brein afbreekt. Over langere tijd krijgt de patiënt hierdoor moeite met bewegen en problemen met denken. Parkinson wordt traditioneel gezien als een ziekte dat vooral genetisch wordt bepaald; wanneer je vader of moeder de ziekte heeft, is de kant groot dat jij het ook krijgt. Echter wordt er tegenwoordig ook steeds vaker een link gelegd tussen luchtvervuiling, giftige pesticiden en het krijgen van Parkinson.

Onderzoeker Bas Bloem beaamt dit in een artikel van de NOS, gepubliceerd op 15 september 2023. Bloem is een gerenommeerd onderzoeker van het Radboud UMC en wordt wereldwijd gezien als een groot expert op het gebied van Parkinson. “We weten dat boeren en tuinders een sterk verhoogd risico hebben op parkinson. Ook omwonenden van landbouwpercelen hebben een hoger risico.” Zo verteld Bloem aan de NOS.

Susan Peters, epidemioloog en onderzoeker van de Universiteit Utrecht sluit zich hier grotendeels bij aan. Wel beaamt ze dat het een complex onderwerp is waardoor het lastig is om precies te zeggen waardoor de stijging in Parkinson patiënten stijgt. “Nederland is een land waar steeds meer vergrijzing is. Parkinson komt over het algemeen vaker voor bij oudere mensen dus is het niet gek dat er steeds meer mensen zijn met Parkinson. Dit sluit natuurlijk niet uit dat er geen verband is tussen pesticiden en Parkinson, maar het ligt wat genuanceerder.

Peters gaf in onze uitzending meer uitleg over haar onderzoek naar de rol van Pesticiden bij de ziekte van Parkinson.

Over de auteur

Sverre Kolman

Na het afronden van de Havo is Sverre Kolman in 2021 begonnen aan de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zijn interesses liggen vooral in de wetenschap, technologie, kunst en cultuur.