Steeds meer vogels verstoord tijdens het broedseizoen

Steeds meer vogels verstoord tijdens het broedseizoen

Vrijdag 15 maart is de officiële start van het broedseizoen. Tijdens deze periode is het verboden om vogels te storen omdat dit gevolgen kan hebben voor hun eieren. Als vogels schrikken van loslopende honden, paarden, fietsers of spelende kinderen, vliegen ze weg van hun nest en daarmee hun eieren die constant verwarmd moeten blijven. Hierdoor worden de eieren koud en daarmee komen de kuikentjes niet uit.

Toch gebeurd het steeds vaker dat de vogels verstoord worden omdat mensen sinds corona steeds vaker naar buiten gaan. Zo heeft Natuurmonumenten recentelijk aangekondigd de regels aan te gaan scherpen. Zo mogen vanaf 1 januari 2025 er niet zomaar therapiesessies plaatsvinden of mogen er niet zomaar trouwfoto’s gemaakt worden zonder dit van te voren aan te vragen. Ook mag je maximaal met 3 honden bepaalde gebieden betreden en zijn drones verboden omdat deze de vogels kunnen verstoren.

Om duidelijk te maken aan de bezoekers plaatst Natuurmonumenten gele borden waar per gebied op staat wat wel en niet mag. Ook boswachter Rien de Vries merkt verstoring van de natuur in het Elswout, waar hij al een aantal jaar werkzaam is. “We hebben nu hekken neergezet op sommige plekken om de natuur te beschermen, want mensen lopen te veel door sommige plekken in het bos. We beschermen daarmee ook bepaalde soorten paddenstoelen of mos dat anders niet groeit omdat het vertrapt wordt.”

Het broedseizoen duurt tot 15 juli. De vogelbescherming roept tijdens deze periode op om zo min mogelijk te snoeien, omdat nesten van vogels hierin vernield kunnen worden (Van Zoelen, 2021). Deze zitten soms erg verstopt, omdat de nesten beschermd worden tegen honden ,katten, sperwers of andere mogelijke bedreigingen voor de broedende vogels.

Verslaggever Femke Eelderink ging in gesprek met boswachter Rien de Vries en natuurhistoricus en auteur Marc Argeloo om te praten over wat we kunnen doen om het broedseizoen zo goed mogelijk te laten verlopen. Bekijk het interview hier:

MAM id=UifWcIk5 type=video]

Over de auteur

Femke Eelderink

Mijn naam is Femke Eelderink, ik zet me in om taboes te doorbreken en maatschappelijke onderwerpen aan het licht te brengen, dit doe ik momenteel met veel plezier voor de omroep OnAir.