De geschiedenis en toekomst voorspellingen van de Rotterdamse Marathon

De geschiedenis en toekomst voorspellingen van de Rotterdamse Marathon

Bron: pixabay

Aankomend weekend vindt de 43e editie van de Rotterdamse marathon plaats, de eerste (stads) editie was in 1981. Dit jaar waren de weersomstandigheden niet goed omdat het de hele dag regende. Daarmee werd echter wel bewezen dat Rotterdam een snelle marathon was.  De marathon eindigde met een tijd van twee uur en negen minuten. Dat was dicht tegen het bestaande wereldrecord aan, wat twee uur en acht minuten was.

Volgens het artikel Rotterdam Marathon, gepubliceerd door Rotterdam Atletiek, was de eerste officiële Rotterdamse marathon al in 1908. Alleen waren de afstanden hier korter. Ook waren er veel minder deelnemers en was er niet consistent ieder jaar een marathon. Vanaf 1981 veranderde dit dus.

Deze eerste, officiële “stads” editie werd georganiseerd als onderdeel van de Nederlandse evenementen ter ere van het 85-jarig jubileum van de Rotterdamse Atletiekvereniging PAC. Dit staat in een artikel van Running Direct. Met 2000 deelnemers begon het als een bescheiden evenement, maar groeide snel in grootte en reputatie.

In 1988 vertelden de Amerikanen dat zij het Rotterdamse parcours niet vertrouwden vanwege de afstand en het wereldrecord. Zij verzochten De Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) of het parcours nagemeten kon worden. Vanwege het hoge vertrouwen vanuit KNAU naar de marathon, is er niet verder ingegaan op dit verzoek.

Het parcours van de marathon heeft verschillende veranderingen meegemaakt. In 1990 werd het parcours aangepast om de Erasmusbrug te kunnen omvatten. Het beeld van de hardlopers die rennen over deze brug versterkte de aantrekkingskracht van de marathon enorm.

Het aantal deelnemers groeide snel. In 2002 had de marathon zichzelf overtroffen met in totaal 10.000 deelnemers. Dit aantal bleef in de jaren daarna doorgroeien. ‘Duizenden hardlopers vanuit andere landen kwamen vroeger, en nu nog steeds, naar Rotterdam om deze marathon te lopen.’ Dat vertelt Eric Brommert, eigenaar van hardloop winkel Run2Day en is race manager van de marathon aankomend weekend. ‘Hardlopers vanuit alle landen zien dit vaak als hun startpunt om dan later te kunnen gaan rennen in bijvoorbeeld New York, het parcours is gewoon heel fijn.’

Hardloper Lucas Nieuweboer vertelt hoe hij zich voorbereid op de aankomende marathon en neemt ons hierin mee. Eric Brommert vertelt over zijn verwachtingen van Nieuweboer en hoe hij denkt dat de marathon zal gaan verlopen.

Over de auteur

Emma Bunge

Dit is Emma Bunge (2003). Op het moment is het haar doel als journalist om Nederland op de hoogte te houden van het belangrijkste nieuws deze week. Emma's droom is om door te kunnen groeien naar een freelance misdaadjournalist. Ze wil er hiermee voor gaan zorgen dat de wereld een betere plek wordt.