De bevordering van de Friese taal krijgt meer aandacht

De bevordering van de Friese taal krijgt meer aandacht

Recente inspanningen van de Friese overheid benadrukken het belang van de Friese taal voor het behoud van de culturele identiteit van de regio. De Bevorderings- en Beschermingsregeling Fries Taal en Kultuer (BFTK) heeft nieuwe richtlijnen geïntroduceerd om het gebruik en behoud van het Fries te versterken binnen diverse sectoren.

Een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, gericht op taalkunde en regionale identiteit, ondersteunt de noodzaak van deze richtlijnen. Het onderzoek benadrukt hoe belangrijk een taal is en een essentieel onderdeel vormt van de cultuur. Voor de Friezen is het Fries niet alleen een taal, maar ook een symbool van trots en verbondenheid met hun erfgoed.

De nieuwe BFTK-richtlijnen leggen de nadruk op verschillende strategieën om het Frysk te versterken. Hierbij wordt vooral gekeken naar manieren om het Fries te bevorderen. Zo komt er extra financiering voor de Friese taal in het onderwijs. Op vier mbo-scholen van Frida wordt Fries zelfs een vast vak. Ook komt er een minor Friestalige journalistiek, om de Friese taal in de media te stimuleren. Friese omroepen hebben momenteel namelijk moeite met fries sprekende journalisten te vinden.

Met de implementatie van de nieuwe BFTK-richtlijnen wordt een belangrijke stap gezet in het waarborgen van de toekomst van het Frysk als een levende en bloeiende taal binnen de Friese samenleving. Door samenwerking tussen de overheid, onderwijsinstellingen en de gemeenschap kan de Friese taal haar rechtmatige plaats behouden als een bron van trots en identiteit voor generaties Friezen.

In onze talkshow spraken we hierover met Jan Koster. Hij is de voorzitter van het Friese adviesorgaan DINGtiid.

Over de auteur

Lionne Schaap

Dit is Lionne Schaap, een jonge gedreven student Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Ze is voornamelijk geïnteresseerd in misdaad en politiek. Ze maakt regionale producties voor de Nieuwsooievaar. Contact: lionne.schaap@student.hu.nl