Factcheck: koken in je vaatwasser is mogelijk

Factcheck: koken in je vaatwasser is mogelijk

Foto: Flickr

In een culinaire wereld die voortdurend nieuwe trends en experimenten omarmt, doemt een vraag op te midden van stijgende energieprijzen en klimaatverandering: Is het werkelijk mogelijk om maaltijden te bereiden in je vaatwasser? Met de lancering van een nieuwe vaatwasser besloot huishoudelijke fabrikant Whirlpool een aantal recepten te ontwikkelen om in de vaatwasser te bereiden.

Bewering: ‘’Koken in je vaatwasser is mogelijk.’’

Oordeel: Het is theoretisch mogelijk, mits er rekening wordt gehouden met de specifieke voorbereiding, temperatuurbeperkingen en hygiënische overwegingen

Bron van bewering:

Op 23 september 2023 werd in De Telegraaf een artikel gepubliceerd met de kop: Koken met… Je vaatwasser? Het is mogelijk. In dit artikel wordt de opmerkelijke mogelijkheid om gerechten te bereiden met behulp van een vaatwasser besproken. De bewering is dat deze nieuwe culinaire trend zich ontwikkelt, met huishoudelijke fabrikant Whirlpool als een van de merken die recepten heeft ontwikkeld om in de vaatwasser te koken. Whirlpool heeft specifieke recepten ontwikkeld, zoals het koken van tomaatjes met kruiden in een weckpot, het bereiden van baba ghanoush en gekruide kip in ziplock-zakjes en het koken van een zalm in aluminiumfolie.

Nuance:

Whirpool is niet de eerste aanrader van het bereiden van gerechten in de vaatwasser. De Italiaanse kokkin Lisa Casali publiceerde in 2015 het boek ‘Koken in de vaatwasser’. Ze beschreef de kookmethode als milieuvriendelijk, omdat er geen extra energie wordt gebruikt naast de energie die nodig is voor het wassen.

Het is onduidelijk wanneer en door wie het idee van koken in de vaatwasser is bedacht. De methode lijkt echter iets weg te hebben van de Franse bereidingsmethode ‘sous-vide’, die op de markt kwam in de jaren 70. Hierbij wordt voedsel in een daarvoor bedoelde plastic zak gedaan, vacuümgetrokken, dicht gemaakt en vervolgens in een waterbad van tussen de 50 en 85 graden Celsius gelegd. Een vaatwasser bereikt een temperatuur van ongeveer 51-60 graden. Uit onderzoek blijkt dat de meeste bacteriën worden vernietigd bij temperaturen hoger dan 60 graden Celsius.

‘’Eten hoeft niet persé worden opgewarmd tot 100 graden, dus het is theoretisch mogelijk. Maar na zo’n lange tijd iets op zo’n lage temperatuur te verwarmen verdwijnen de meeste vitaminen en voedingswaarden uit het gerecht. Hierdoor zal ook de smaak wegtrekken’’, vertelt Mary Stottelaar, voedingskundige bij PuurGezond.

Daarnaast is hygiëne een belangrijk aandachtspunt. De vaatwasser wordt meestal gebruikt om vuile vaat te reinigen, dus het is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de vaatwasser grondig is schoongemaakt voordat je begint met koken. ‘’Je moet er rekening mee houden dat bacteriën van etensresten zich kunnen bevinden in de vaatwasser. Zorg er dus voor dat als je het doet, je het eten goed afsluit’’, eindigt Stottelaar.

Conclusie:

Het idee van koken in de vaatwasser is mogelijk, maar het is belangrijk om met enkele factoren rekening te houden. Whirlpool heeft recepten ontwikkeld voor deze onconventionele aanpak, maar het is belangrijk om deze met de nodige voorzichtigheid te benaderen. Doordat de vaatwasser slechts langzaam op lage temperatuur kan verwarmen, is het geen traditionele kookmethode en vereist het specifieke voorbereiding en aandacht voor hygiëne. Daarbij zal de smaak van het gerecht, door de langzame verhitting, aanzienlijk minder zijn dan wanneer deze op een traditionele manier wordt gekookt.

Over de auteur

Joep Tuijn

Joep Tuijn (2001) is vanaf kleins af aan creatief bezig met het creëren van content. Naarmate van tijd heeft hij met het maken van video’s, artikelen en afbeeldingen veel ervaring opgedaan. In zijn tijd bij NH Nieuws leerde hij kennis maken met het journalistieke vak. Joep schrijft het liefst over sport, kunst en cultuur. Op de Hogeschool Utrecht volgt hij momenteel de opleiding journalistiek om dit te realiseren.