Misleidende informatie over anticonceptie verspreidt zich snel op sociale media

Misleidende informatie over anticonceptie verspreidt zich snel op sociale media

Pixabay

De besluitvorming over anticonceptie wordt in grote mate beïnvloed door sociale media, zo blijkt uit recent onderzoek uitgevoerd door onderzoeksinstituut Rutgers. Terwijl sociale mediaplatforms een nuttig middel kunnen zijn voor het verzamelen en verspreiden van informatie over anticonceptie, schuilt er een risico in de verspreiding van onjuiste informatie en fabels.

Het onderzoek onthulde dat maar liefst 62% van de vrouwen aangeeft geen hormonen te willen gebruiken als anticonceptiemethode, zo bevestigde ook Ingvil de Haan van onderzoeksinstituut Rutgers. Deze voorkeur voor hormoonvrije opties wordt grotendeels gegeven door de wens om meer in contact te zijn met het eigen lichaam en de zorgen over de mogelijke gezondheidseffecten van hormonale anticonceptiemethoden. Naast het vermijden van hormonen, kiezen jongeren steeds minder vaak voor traditionele anticonceptiemethoden zoals de pil en condooms. In plaats daarvan zien we een stijgende populariteit voor natuurlijke methodes.  

Echter, de keuze voor een anticonceptiemethode wordt vaak sterk beïnvloed door de ervaringen en meningen van influencers. De vraagtekens over anticonceptie wordt steeds meer aangewakkerd door de groeiende invloed van influencers op sociale mediaplatforms. Helaas blijkt uit het onderzoek dat veel van de informatie die op deze platforms wordt verspreid, gebaseerd is op fabels en onjuistheden. Met name platforms zoals TikTok en Instagram zien misleidende beweringen over verschillende anticonceptiemethoden circuleren, zoals het fabeltje dat de pil gewichtstoename veroorzaakt. De verontrustende gevolgen van dergelijke onwetenschappelijke uitspraken zijn dat vrouwen onbedoeld zwanger kunnen raken, vooral gezien de groeiende trend van wat onderzoekers een “hormonenfobie” noemen. Dit verwijst naar een groeiende angst voor hormonale anticonceptiemethoden.

Deskundigen waarschuwen echter voor de potentiële risico’s van het verspreiden van onjuiste informatie over anticonceptie op sociale media. Het benadrukken van betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde informatie is essentieel om de seksuele gezondheid van jongeren te bevorderen en ongewenste zwangerschappen en soa’s te verminderen.

Over de auteur

Madee de Snoo

Madée de Snoo(18) is student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zij probeert zich meer te verdiepen in de meerdere werkvelden van het vak. Zij schrijft vooral over de onderwerpen als samenleving en cultuur in Amersfoort