Amerikaanse defensieminister Austin moet getuigen over geheimhouden ziekte

Amerikaanse defensieminister Austin moet getuigen over geheimhouden ziekte

Bron: Pexels

De defensieminister van de Verenigde Staten, Lloyd Austin, is al een langere periode ernstig ziek. Eind december werd hij opgenomen in het ziekenhuis en op 22 december geopereerd om zijn prostaatkanker tegen te gaan. Het is goed dat de minister behandeld is, maar waarom hij het niet eerlijk verteld heeft snappen vooral de Republikeinen niet. 

De minister werd eerder in december gediagnostiseerd met prostaatkanker en moest aan het einde van de maand hieraan geopereerd worden. De volgende dag mocht hij weer naar huis, maar hij moest op 1 januari weer terugkeren wegens complicaties als gevolg van de operatie in strijd tegen zijn ziekte. De hoogste autoriteiten van de Verenigde Staten, die onder meer bestaan uit president Joe Biden, waren totaal niet op de hoogte van de situatie, omdat Austin hen niks heeft verteld. Uiteindelijk werd het pas ergens in januari bekend bij het congres en de buitenwereld. Biden sprak van een ‘inschattingsfout’, maar het incident komt zeker niet gelegen uit, vanwege het feit dat de Verenigde Staten midden in de verkiezingstijd zitten. Veel Republikeinen zorgden voor commotie en oud president Donald Trump vond zelfs dat defensieminister Austin uit zijn functie ontheven moest worden.

Dat de defensieminister zal getuigen, is volgens Amerika-kenner Marco van den Doel niet vreemd. ‘Het is de tijd van de verkiezingen en dat zorgt er mede voor dat de Republikeinen nu bij elk ding dat ze vinden toeslaan en nu zullen eisen dat Austin zal getuigen voor het geheimhouden van zijn ziekte’. Of de actie van Austin nog gevolgen heeft is niet bekend, maar dat zal volgens van den Doel niet zo zijn. ‘Het is natuurlijk niet heel handig wat Lloyd Austin heeft gedaan, zeker vanwege de functie die hij heeft. Veel mensen kijken naar hem, het hele land kent hem en door middel van deze actie sta je eenmaal wat sneller in de spotlights. Ik denk alleen niet dat dit voor bepaalde problemen zal zorgen, het zal denk ik met een sisser aflopen.

Link naar productie:

Over de auteur

Steve Schmitz

Mijn naam is Steve Schmitz (2003) en ik kom uit het Zeeuwse Goes. Ik studeer Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht omdat ik een passie voor het vak heb en het leuk vind verhalen te schrijven. Sinds kleins af aan hou ik van sport en na de studie wil ik mij gaan richten op de sportjournalistiek en daar een carrière in maken.