Explainer: Wat is inclusief onderwijs?

Explainer: Wat is inclusief onderwijs?

foto van Unsplash

De week van het inclusieve onderwijs: de ontwikkeling rondom inclusief onderwijs uitgelegd. De week van 26 tot 1 maart is de week van het onderwijs. In deze week staan de ontwikkelingen naar inclusief onderwijs centraal.

Tijdens de week van inclusief onderwijs wordt een inkijkje gegeven in verscheidenen activiteiten die er zijn op het gebied van inclusief onderwijs. Er wordt gekeken naar de activiteiten van onderzoekers, scholengemeenschappen, docenten en andere onderwijspraktijkprofessionals. Ook staat de inzet van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap centraal. Zij zijn namelijk bezig met de uitwerking van het de Werkagenda Route naar inclusief onderwijs 2035.

Het onderwijs is een hoeksteen van de Nederlandse samenleving. Onderwijs heeft namelijk een centrale rol in het leven van een kind. Maar eigenlijk zou je je leven lang kunnen leren. De laatste jaren komt vaak naar voren dat het niet goed gaat met het Nederlandse onderwijs. Zo gaat het niveau van leerlingen op het gebied van taal en wiskunde ernstig achteruit. Hoewel er nog geen eenduidig idee is wat de reden is voor de achteruitgang van het Nederlandse onderwijs, is het wel duidelijk dat de oplossing complex zal zijn waarin ook de ontwikkelingen uit de samenleving moeten worden meegenomen.

De vraag om een oplossing voor de achteruitgang van het Nederlandse onderwijs vraagt natuurlijk veel van de Nederlandse leerkracht. De ontwikkeling naar inclusiever onderwijs doet dit ook. Beide ontwikkelingen komen samen in de klas van de Nederlandse leerkracht. Het is daarom belangrijk om goed te weten waar die ontwikkeling naar inclusief onderwijs vandaan komt, wie heeft dit geïnitieerd, en waarom horen we er de laatste jaren zoveel over en de vraag wat dit voor de Nederlandse leerkracht betekent en hoe de leerkracht dit toepast in de klas is ook niet onbelangrijk. De week van het inclusieve onderwijs is een mooie aanleiding voor deze Explainer waarin bovenstaande vragen worden beantwoord.

Over de auteur