Studenten teams TU delft werken aan waterstof voertuigen voor de toekomst

Studenten teams TU delft werken aan waterstof voertuigen voor de toekomst

De studententeams bij de dreamhallen van de TU-Delft werken aan verschillende projecten om de toekomst te verbeteren. Zo ook team Hydro motion en het team Ecorunner. Beide maken een voertuig aangevoerd door waterstof. Zo maakt het Hydro motion team een waterstof-boot en de Ecorunners een auto gedreven door waterstof. Beide teams proberen het gebruik van waterstof op de kaart te brengen. Ze richten zich hiermee op verduurzaming en het klimaat.

Gebruik van waterstof

In een artikel van milieu centraal beschrijven ze hoe waterstof werkt. “Waterstof is geen grondstof die je op aarde kunt vinden. Het moet eerst gemaakt worden, voordat we het kunnen gebruiken. Om waterstof te maken is energie nodig, bijvoorbeeld aardgas of stroom. Vaak is ook nog water nodig. De meeste waterstof in Nederland wordt geproduceerd met aardgas. Bij die productie komt het broeikasgas CO2 vrij…. Een andere productiemethode is elektrolyse, waarbij stroom wordt gebruikt om waterstof te maken. Is dit volledig groene stroom (uit bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen), dan komt er bij de productie van de stroom én de waterstof geen CO2 vrij. Dan wordt er over groene waterstof gesproken.” (milieucentraal.nl) Je kunt dus waterstof op een groene manier opwekken.

Ook Hydro motion en Ecorunner besteden hier aandacht aan. Zo gaat Ecorunner met hun nieuwe waterstofauto de Elfstedentocht rijden om hiermee aandacht te vragen voor de klimaat verandering.  “We zien dat er 20% van de CO2 uitstoot nog afkomstig is van de mobaliteit’s sector. Wij willen ons inzetten om daar aandacht voor te vragen. We willen stappen zetten om dit te vergroenen met dus waterstof al brandstof. Dit doen we dus onder anderen door deze auto’s te maken, maar we proberen dit ook op andere manieren te doen. Zo maken we een podcast over waterstof en doen we een scholentour dit jaar. Hiermee willen we aandacht vestigen op de mogelijkheden van waterstof en wat dit kan betekenen voor de energie transitie” aldus Tim Deutman partnership manager van het Ecorunner team.

Over de auteur

Lionne Schaap

Dit is Lionne Schaap, een jonge gedreven student Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Ze is voornamelijk geïnteresseerd in misdaad en politiek. Ze maakt regionale producties voor de Nieuwsooievaar. Contact: lionne.schaap@student.hu.nl