Spanningen tussen China en Taiwan, maar hoe aannemelijk is een inval vanuit China?

Spanningen tussen China en Taiwan, maar hoe aannemelijk is een inval vanuit China?

Afgelopen week was het volkscongres in China. China heeft hier zich uitgelaten dat een hereniging met Taiwan onvermijdelijk is. China draaide voorheen ook niet om om deze belofte. Wel is het woordje vreedzaam wat eerst voor hereniging stond het afgelopen volkscongres weggelaten.

Er is een hoop veranderd de afgelopen tijd wat gezorgd kan hebben voor een hogere spanning tussen China en Taiwan. In januari waren er verkiezingen in Taiwan, hier heeft de DDP de verkiezingen uiteindelijk weten te winnen. De DDP is een partij die als China kritisch bestempeld wordt. Xi Ping Ping had dan ook liever de KMT zien zegevieren, deze partij is meer pro China. Een groot deel van de jongeren bevolking van Taiwan heeft ook op de DDP gestemd. Doordat de DDP aan de macht is gekomen kunnen de spanningen nog hoger oplopen.

De onrust tussen China en Taiwan gaat al erg ver terug. Oorspronkelijk was Taiwan gekoloniseerd door de Europeanen. Hierna zijn ze overgenomen door de Japanners. In het verdrag van Fransico in 1945 droeg Japan over aan China, deze werd geleid door de KMT. Vanaf de jaren tachtig ging Taiwan door een economische, social en politieke verandering. Hierbij volgende ook directe hervormingen wat zorgde voor de eerste presidentsverkiezingen in 1996. In de tijd daar maakte Taiwan een sterke economische groei door.

De situatie is op dit moment nog erg lastig, omdat China Taiwan nog steeds ziet als een provincie van het land. De NOS citeerde Xi Jingping: “We houden de optie open om alle nodige middelen in te zetten.”. Taiwan is wel producent van microchips die ook aan China verkocht worden en die niet zomaar ergens anders gehaald kunnen worden, of het strategisch is voor China om Taiwan binnen te vallen is dus nog maar de vraag.

In de volgende videoreportage wordt hier verder op ingegaan. Daarnaast wordt er ook nog gesproken met een Nederlandse exchange student die op dit moment in Taiwan studeert.

Over de auteur

David van Someren

Mijn naam is David van Someren (22) en ik ben tweede jaars student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Mijn interesses liggen heel breed. Ik vind sport leuk, maar ik vind maatschappelijke onderwerpen en de natuur bijvoorbeeld ook erg interessant. Ik wil voornamelijk over veel verschillende onderwerpen en evenwichtig nieuws maken. Daarnaast hoop dat het leuke producties zijn om te lezen, naar te luisteren of te kijken.