Nederlandse steun voor Palestina: Herdenkingsprotest in Utrecht

Nederlandse steun voor Palestina: Herdenkingsprotest in Utrecht

Aankomende zondag zal het Vredenburgplein gevuld worden met duizenden kinderschoenen. Het is een herdenkingsprotest voor de Palestijnse kinderen die zijn omgekomen sinds het begin van de oorlog in Gaza. Het is een initiatief van de organisatie Plant een Olijfboom.

Plant een Olijfboom is een non-profitorganisatie die Palestijnen ondersteunt in hun verzet tegen landconfiscatie door gesponsorde olijfbomen te planten. Ze bieden ook hulp via het Palestina Fonds en promoten reizen naar Palestina. Hun missie is om bewustwording te vergroten, solidariteit te tonen en concrete actie te faciliteren voor rechtvaardige vrede en gelijkwaardigheid voor alle burgers in Palestina, inclusief het recht op terugkeer voor Palestijnse vluchtelingen.

De organisatie richt zich nu ook op de situatie in Gaza. Door middel van onder andere demonstraties en donatiefondsen verlenen ze hun steun met het oog op verandering. “Van jongs af aan maakte het onrecht tijdens de Holocaust een diepe indruk op mij. Later hoorde ik over het lot van de Palestijnen. Ik vond het zo onrechtvaardig dat ik besloot me daarvoor in te zetten. Bezetting is geen houdbaar systeem,” vertelt Esther van der Most, directrice van Plant een Olijfboom, in een Volkskrant artikel.

In verschillende steden door heel Nederland worden regelmatig protesten georganiseerd ter ondersteuning van Palestina. Niet alleen Plant een Olijfboom, maar verschillende organisaties en individuen zijn dagelijks bezig om hun steun te verlenen. “Sorry, maar het idee dat onze kinderen moeten vrezen voor hun leven en dan ook nog vermoord worden, is zo hartverscheurend. Het is hoog tijd dat dit geweld stopt,” legt de directrice emotioneel uit in het Volkskrant artikel.

In de videoreportage hieronder deelt bestuurslid van Plant een Olijfboom, Myrthe Toppen, haar persoonlijke motivatie om zich in te zetten voor Palestina. Daarnaast biedt oprichter van Stroomversnellers, Peter Kodde, inzicht in de effecten en succesfactoren van protestacties:

Over de auteur