Factcheck: Nachtrust heeft invloed op je hartgezondheid

Factcheck: Nachtrust heeft invloed op je hartgezondheid

Vijf of zes uur slaap per nacht lijkt voor velen genoeg te zijn om uitgerust en energiek wakker te worden. Het is te mooi om waar te zijn. Maar terwijl velen deze hoeveelheid slaap als voldoende beschouwen, blijft de vraag hangen: is dit echt genoeg voor een optimale gezondheid? We lijken ons soms niet volledig bewust te zijn van de impact van slaaptekort op ons welzijn. Maar voor de gezonde onder ons, is er geen reden voor bezorgdheid.

Gemiddeld slapen de meeste volwassen 7 á 8 uur in één stuk door. Het tijdshirft Margriet publiceerde onlangs een artikel, waarin wordt verwezen naar een onderzoek van het wetenschappelijk tijdschrift Circulation. In dit onderzoek werd duidelijk dat gezondheidsrisico’s een duidelijk verband hebben met regelmatig slaaptekort. Maar is het echt een groot risico voor iedereen? Gelukkig blijkt dat laatste niet waar te zijn.

Mensen die weinig slapen (minder dan 6 á 7 uur) hebben een groter risico op hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct, een beroerte, hartfalen of vernauwde beenslagaders (PAV). Alleen zijn er wel aanwijzingen voor een causaal verband. Mensen die weinig slapen hebben vaker overgewicht, diabetes, een hogere bloeddruk, hogere ontstekingswaarden in het bloed en meer schade aan de binnenkant van de bloedvaten. ‘Mensen die slecht slapen hebben meer kans op hart- en vaatziekten maar dat betekent niet per se dat slecht slapen hart- en vaaziekten veroorzaakt’, benadrukt Hartstichting. Het feit dat je nachtrust je hartgezondheid beïnvloedt, heeft verschillende oorzaken. Een van deze redenen is dat slaaptekort een negatieve impact heeft op verschillende mechanismen in je lichaam, meld Healthline. Tijdens je slaap worden er verschillende processen gereguleerd, zoals je bloeddruk en bloedsuikerspiegels maar heeft ook invloed op ons immuunsysteem, stressniveau en fysieke activiteiten. En juist deze elementen bepalen het risico op hart- en vaatziekten.

Maar aan de andere kant zijn er ook de levensstijlfactoren die een grote rol spelen. Naast de traditionele factoren, zoals gezonde voeding, regelmatige lichamelijke beweging, niet roken en matig alcoholgebruik. Onderzoek toont dat de groep mensen die deze ‘leefregels’ volgt maar liefst rond de 60 procent lagere kans heeft op hartproblemen. Helemaal als je dit vergelijkt met personen die één van deze leefstijlfactoren naleven, blijkt dat het combineren van gezonde levensstijl met goede nachtrust het risico op hart- en vaatziekten met ruim 60% verminderd Mensen die ongezond leven, en korte slapersebben dubbel pech.

Een verstoorde slaaproutine kan bijvoorbeeld niet alleen invloed hebben op ons suikergehalte en bloeddruk, maar ook op onze eet- en bewegingsgewoonten en ons vermogen om stress te beheersen. Deze verstoringen kunnen op hun beurt het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Het is niet ongewoon dat een gebrek aan slaap leidt tot een verhoogde behoefte aan vet en snacks, zonder dat het gepaard gaat met gelijktijdige toename van lichamelijke activiteit. Bovendien kan regelmatig te kort aan slaap de gemiddelde bloeddruk verhogen, omdat ons lichaam niet de kans krijgt om te herstellen tijdens de slaap, wanneer de bloeddruk normaal gesproken daalt. Maar een duidelijk verband tussen slaapt en hart-en vaatziekten betekent niet dat dit volledig wordt veroorzaakt door slecht nachtrust. Het is een combinatie van problemen met slapen en onderliggende gezondheidsfactoren. Echter kan je ondertussen wel écht beter zorgen dat je genoeg slaap krijgt en het liefste ongeveer dezelfde tijden slaapt.

Over de auteur

Madee de Snoo

Madée de Snoo(18) is student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Zij probeert zich meer te verdiepen in de meerdere werkvelden van het vak. Zij schrijft vooral over de onderwerpen als samenleving en cultuur in Amersfoort