Sympathy with Gaza

Sympathy with Gaza

7 oktober 2023, het is de datum van de Hamas aanval op het Israëlische muziekfestival Nova, de datum van de aanval van Hamas op Kibboets Be’eri en de datum waarop het conflict tussen Israël en Palestina een extreme wending neemt, het wordt een oorlog. Het is ook de datum waarop Israël weer begint met het dag en nacht bombarderen van de Gazastrook. Het laatst bekende officiële dodenaantal sinds 7 oktober 2023 ligt in de Gazastrook op 5791 onder wie meer dan 2000 kinderen. Het dodencijfer in de Gazastrook ligt het hoogst als je het vergelijkt met andere gebieden in Palestina.  

De Gazastrook is een smalle strook land aan het zuiden van Israël. Er wonen 2 miljoen mensen, sinds 2007 zitten deze mensen vast in de Gazastrook. Dit is omdat er destijds een blokkade, in de vorm van grote betonnen muren en hoge hekken aan zowel de grens met Israël als met de grens van Egypte, door Israël is ingevoerd om te voorkomen dat Hamas wapens importeert.  

Toch gingen de strenge grenen afgelopen vrijdag en opnieuw afgelopen maandag kort open om 54 vrachtwagens met onder andere water voedsel en medische hulp binnen te laten. Dit lijkt nog niet genoeg, het brandstof overal in Gaza is bijna op. In ziekenhuizen heeft dit rampzalige gevolgen, er wordt geopereerd zonder verdoving en het is volgens Derk Segaar, het hoofd van de internationale hulp Nederlands rode kruis, een erg realistisch scenario dat de stroom in de ziekenhuizen uitvallen; vertelt hij aan Eenvandaag. Hiermee vallen de couveuses en beademingsapparatuur ook uit, wat levens gaat kosten.  

Er zijn in heel Europa en dus ook in Nederland daarom ook veel protesten geweest met mensen die aan de kant van Palestina staan. Afgelopen week waren er onder andere in Den Haag, Rotterdam en Utrecht een pro Palestijnse demonstratie.

Onze verslaggever Froukje Idema is afgelopen maandag bij de demonstratie in Nijmegen geweest om te kijken waarom de pro-Palestina demonstranten het zo belangrijk vinden om mee te demonstreren. Luister hiervoor naar het onderstaande audiofragment.  

Over de auteur

Froukje Idema

Froukje Idema (2004) is een journalistiek student aan de hogeschool Utrecht. Ze is erg geïnteresseerd in het vak en heeft een breed interesse veld. Ook vind ze het interessant om maatschappelijke discussies op de voet te volgen. Het liefst zou ze de onderzoeksjournalistiek ingaan.