Protest tegen de kraakwet

Protest tegen de kraakwet

Afgelopen week organiseerde de protestorganisatie Amsterdam Danst Ergens Voor (ADEV) een protestmars door Amsterdam om te demonstreren tegen het kraakverbod. De protestmars begon op de Dam en volgde, begeleid door muziek, een route naar het Museumplein, waar de mars eindigde. Het thema van deze actie was: “onteigen dom eigendom.”

Tegenreactie

Kraken is een actie waarbij mensen een leegstaand huis binnengaan en er gratis gaan wonen. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw ontstond het als reactie op het woningtekort. De kraakbeweging kent geen lidmaatschap en geen hiërarchie. In Amsterdam was er in de jaren 70 een groot tekort aan woningen, terwijl er ook veel leegstand was. Als reactie hierop drongen mensen deze leegstaande panden binnen en gingen erin wonen. Deze kraakbeweging groeide in deze jaren gestaag.

Kroningsoproer

In 1980 ontstond er tijdens de kroning van Koningin Beatrix een confrontatie tussen de krakers en de politie. De krakers vonden het onredelijk dat er geld werd geïnvesteerd in de renovatie van paleizen, terwijl dat geld beter besteed kon worden aan volkshuisvesting. Op 30 april kwam het tot een confrontatie tussen de politie en de krakers, met honderden gewonden als gevolg. Dit kroningsoproer wordt gezien als een keerpunt in de kraakbeweging. In de jaren daarna werd de kraakbeweging radicaler en gewelddadiger.

Afname
Na de jaren 80 werd de kraakbeweging kleiner, maar verdween nooit helemaal. Na een aantal confrontaties tussen de krakers en de politie aan het einde van de jaren 2000 groeide de maatschappelijke roep om actie tegen de kraakbeweging weer. In 2010 werd uiteindelijk de antikraakwet ingevoerd, waarin kraken strafbaar werd gesteld en krakers een celstraf van 1 jaar en een strafblad konden krijgen. Sindsdien is het aantal gekraakte panden gestaag afgenomen, terwijl de leegstand is toegenomen. Af en toe wordt nog steeds een pand gekraakt of vinden er demonstraties plaats, maar het lijkt er niet op dat de kraakbeweging bezig is met een comeback.

Over de auteur