Factcheck: het drinken van alcohol heeft niét per definitie zelfmoordneigingen als gevolg bij mannen 

Factcheck: het drinken van alcohol heeft niét per definitie zelfmoordneigingen als gevolg bij mannen 

Bron: ANP EVA PLEVIER

Vier maart heeft het onlineblad StarsInsider een artikel gepubliceerd genaamd: De grootste gezondheidsrisico’s voor mannen. In dit artikel wordt beweerd dat het drinken van alcohol veel negatieve effecten op mannen heeft en het zelfs tot zelfmoordneigingen kan leiden. Dit is echter niet helemaal waar.  

Deze quote roept verschillende vragen op. Geldt dit dan niet voor vrouwen? Hoeveel alcohol moet je op hebben om deze negatieve effecten zelf te beleven? Komt dit bij alle mannen voor of bij een deel van de mannelijke bevolking?   

Verbanden tussen depressieve gedachten en alcoholgebruik 

Er zijn wel degelijk directe verbanden tussen depressieve gedachten (bijvoorbeeld zelfmoordneigingen) en het gebruik van alcohol. Zo stelt het Trimbos Instituut dat er meerdere factoren zijn die samenhangen met zowel alcoholgebruik als met suïcidaal gedrag. Voorbeelden hiervan zijn tegenslag en trauma op jonge leeftijd, recente ervaringen met een stressvolle levensgebeurtenis zoals een relatiebreuk of familieconflict of een geschiedenis met suïcidaal gedrag.
Jorien Treur, Universitair docent en wetenschappelijk onderzoeker bij het Amsterdam UMC over middelen gebruik en psychische problemen beaamt dat als mensen negatieve gedachten hebben, zij alcohol gaan drinken om deze gedachten te dempen. Hierdoor worden zij uiteindelijk alcoholist en komen dus in een negatieve spiraal terecht. Belangrijk om te weten is dat alcohol versterkend is en dus niet de oorzaak van depressieve klachten. Soms komt het nog wel voor dat mensen gewoon heel veel alcohol gaan drinken op jonge leeftijd en daardoor snel een verslaving krijgen. Over een verslaving wordt gesproken wanneer het je leven beïnvloed, als er ontwenningsverschijnselen ontstaan en je niet meer je dingen in je leven kan doen zoals je die eerst deed.’
Een laatste verband tussen depressieve gedachten en zelfmoordneigingen zijn je ontstekingswaarden: ‘bij een alcoholverslaving gaan je ontstekingswaarden, dus je kans op ontstekingen, enorm omhoog. We zijn er laatst achter gekomen dat bij depressieve gedachten je ontstekingswaarden óók heel hoog liggen. Deze twee kunnen elkaar erg opwerken’, aldus Jorien.  

Geen groot verschil tussen man en vrouw 

Een groot verschil tussen man en vrouw bij suïcide gedachten vanwege alcoholgebruik is er niet: ‘het enige dat wij zien bij Jellinek instituut is dat we meer mannen opnemen wegens een alcoholverslaving dan vrouwen. Maar dat mannen vaker zelfmoordneigingen hebben vanwege alcohol dan vrouwen is geen bewijs voor geleverd vooralsnog’, vertelt Simone de Wit, behandelaar bij Jellinek en woordvoerder aan de advieslijn.
Ook Jorien zegt dat het bij mannen en vrouwen in principe hetzelfde werkt, ondanks de paar verschillen die waar te nemen zijn: ‘mannen en vrouwen zijn natuurlijk wel anders. Mannen drinken bijvoorbeeld over het algemeen meer dan vrouwen en vaak ook grotere hoeveelheden. En bij vrouwen komt depressie vaker voor dan bij mannen. Dus in die zin is er wel een verschil.’ Echter zijn deze verschillen erg klein: ‘relatief gezien zit er geen verschil tussen het alcoholgebruik in verband met depressieve gedachten tussen de man en de vrouw. Deze verschillen zijn klein dus kunnen niet als baanbrekend worden gezien’, aldus Jorien.   

Ervaart iedere man negatieve gedachten? 

De claim zegt dat alcohol negatieve effecten kan hebben voor mannen.
Betekent dit dat alle mannen negatieve gedachten of effecten ervaren? Nee.
Ten eerste gebeurt dit pas bij regelmatig drinken. ‘Als je af en toe een drankje doet is het geen probleem, pas bij langdurig drinken in grote mate kan het psychische klachten veroorzaken’, licht Simone toe. Daarnaast ligt het er per persoon aan wat voor problemen je krijgt bij het regelmatig drinken van alcohol: ‘verslavingsgevoeligheid is een factor die bij elk persoon anders is. Als je gevoeliger bent voor alcohol is de kans groter dat je verslaafd raakt en negatieve gedachten krijgt’, vertelt Jorien, ‘maar daarnaast speelt genetica ook een grote rol. Als de ouders bijvoorbeeld veel drinken, kan dit voor het kind ook een probleem worden. Hetzelfde geldt voor zelfmoordneigingen.’  

Conclusie 

De claim: het drinken van alcohol heeft veel negatieve effecten op mannen en kan zelfs tot zelfmoordneigingen kan leiden, klopt niet helemaal vanwege de te weinig toegevoegde informatie in het artikel. Er is als eerste relatief gezien weinig verschil tussen de man en de vrouw als het gaat om alcohol drinken dat leidt tot zelfmoordneigingen. Ten tweede krijg je pas negatieve gedachten na een grote hoeveelheid drinken van alcohol en niét bij een paar glazen. Ten derde geldt dit ook niet voor iedereen. Sommigen zijn meer vatbaar voor verslavingen of negatieve gedachten dan anderen. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met genetica.  De claim klopt zolang er toelichting wordt gegeven over de mitsen en maren.  

 

Over de auteur

Emma Bunge

Dit is Emma Bunge (2003). Op het moment is het haar doel als journalist om Nederland op de hoogte te houden van het belangrijkste nieuws deze week. Emma's droom is om door te kunnen groeien naar een freelance misdaadjournalist. Ze wil er hiermee voor gaan zorgen dat de wereld een betere plek wordt.