Terugblik ‘State of the Union’ toespraak van Biden

Terugblik ‘State of the Union’ toespraak van Biden

ANP, Fotograaf: Bart Maat

Ieder jaar vindt in Amerika de State of the Union toespraak plaats. Deze toespraak is te vergelijken met de Nederlandse troonrede. De toespraak is al drie jaar op rij gehouden door president Joe Biden, waarvan dit jaar zijn  vierde en wellicht laatste keer kan zijn door het verkiezingsjaar.

Vorig jaar ging Biden tijdens zijn toespraak in op het herstellen van de Verenigde Staten na de pandemie maar ook sprak de president over economische uitdagingen en riep hij op om de politieke verdeeldheid achter te laten en samen te werken met de Republikeinen om de VS er weer op te helpen. Voor Biden was de toespraak vorig jaar een belangrijk moment om te laten zien wat hij als president voor de VS kon betekenen na de moeilijkheden door de pandemie. Zo beloofde de president ook steun aan werkende families en kleine bedrijven en wilde hij meer banen creëren. Zo zou de kloof tussen arm en rijk verkleind worden en zich een economische groei voordoen.

De president sprak ook over het belang van het aanpakken van klimaatverandering, omdat dit ook voor toekomstige generaties een bedreiging zal zijn. Zo wilde hij broeikasgassen verminderen en investeren in schone energie om zo de VS op weg te helpen naar een duurzame toekomst.

Jaarlijks kijken er miljoenen Amerikanen naar de toespraak van Biden. Vorig jaar werd zijn toespraak over het algemeen goed ontvangen door het optimisme en de vastberadenheid van de president; of dat dit jaar weer het geval zal zijn is alleen nog maar de vraag, omdat de president dit jaar erg achter staat in de peilingen voor de verkiezingen. Zijn grote concurrent Trump lijkt op dit moment te gaan winnen.

De toespraak is in de Verenigde Staten te kjken om 9PM ET, dit is in Nederlandse tijd op vrijdag 8 maart om 3:00.

Over de auteur

Femke Eelderink

Mijn naam is Femke Eelderink, ik zet me in om taboes te doorbreken en maatschappelijke onderwerpen aan het licht te brengen, dit doe ik momenteel met veel plezier voor de omroep OnAir.