Oud-generaal NAVO: ‘Landen raken steeds meer verdeeld’

Oud-generaal NAVO: ‘Landen raken steeds meer verdeeld’

Arie Vermeij

Gisteren en vandaag zijn alle defensieministers van de NAVO-landen bijeengekomen om het te hebben over de belangrijkste geopolitieke ontwikkelingen van de afgelopen periode. De oorlog in Oekraïne, het conflict in Israël en de toelating van Zweden en Finland tot de NAVO, het zijn allemaal thema’s die volgens Arie Vermeij, generaal buiten dienst van de NAVO, grondig worden besproken. 

Het was het nieuws van zaterdag: de aanval van Hamas op Israël. Met nu al meer dan 1000 slachtoffers en burgerdoelen over en weer, kunnen we spreken van een oorlog. President Netanyahu gaf als reactie dat Israël de oorlog ‘niet is begonnen’, maar ‘wel zal eindigen’. Dreigende woorden die ook binnen de NAVO aankomen. Ze zullen het daarom volgens Vermeij hebben over welke landen wie eigenlijk steunt. ‘De vraag is of alleen de Verenigde Staten zich ermee gaat bemoeien. Ze liggen weliswaar nu al met vliegdekschepen voor de kust, maar op zo’n afstand dat er nog geen conclusies getrokken kunnen worden.’ 

Meer dan alleen Israël 

Het gaat niet alleen over de situatie in het Midden-Oosten. Zweden en Finland willen al een tijdje bij het bondgenootschap, maar tot nu toe blokkeerde Turkije dat steeds. Ook nu treuzelt Erdogan weer. ‘Turkije gaat er maar telkens weer voor liggen en ondertussen moeten we Hongarije ook niet vergeten. Dat is een land dat zich soms gevaarlijk stilhoudt en ondertussen keuzes maakt waar de rest geen baat bij heeft’, zo vertelt Vermeij over de discussies tijdens de vergadering. ‘Hongarije is overigens niet alleen over de kwestie Zweden en Finland lastig. Ze steunen nog steeds Poetin en Rusland, terwijl veel andere westerse landen compleet tegenover ze staan.’ Toch krijgen we volgens Arie Vermeij in Nederland wel een vertekend beeld van de steun aan Oekraïne: ‘Het lijkt alsof de hele NAVO achter ze staat, maar in feite zijn het maar een paar landen die heel duidelijk laten weten het land te beschermen. De VS heeft een grote mond en het Verenigd Koninkrijk roept af en toe iets geks over training geven en troepen sturen, maar in feite twijfelen er ook heel veel landen en kunnen anderen niks bieden. Ook Nederland kan niet meer dan de laatste munitie en tanks sturen. Alleen je moet je afvragen of je zonder verdedigingsmateriaal wil komen te zitten.’ 

Daarom is het volgens Vermeij dan ook een interessante vergadering. De verdeeldheid tussen landen zou zomaar ‘nog groter’ kunnen worden. Dat heeft volgens hem niet alleen met Turkije en Hongarije te maken. Ook de uitspraken van Polen en Slowakije van afgelopen periode, moeten we niet zomaar negeren. Onze redacteur Kevin legt dat verder uit in de video hieronder. 

Over de auteur

Kevin Valk

Kevin Valk (2004) studeert aan de School voor Journalistiek. Kevin vindt journalistieke betrouwbaarheid, hoor en wederhoor en het bespreken van maatschappelijke discussies belangrijk. Een van de kernwaarden van Kevin is dat iedereen gehoord moet worden. Ook straalt hij graag in zijn radiostudio, waar hij met sfeer en goede verhalen zijn passie voor muziek deelt.