Het kabinet moet meer aandacht besteden aan gezondheid bij wonen, onderwijs en arbeid

Het kabinet moet meer aandacht besteden aan gezondheid bij wonen, onderwijs en arbeid

Het kabinet wordt aangemoedigd om meer aandacht te besteden aan gezondheid in wonen, onderwijs en arbeid, een advies dat goed is ontvangen. In de zoektocht naar een gezond en gelukkig leven, worden we dagelijks geconfronteerd met de realiteit van ongelijk verdeelde gezondheid. “Het kabinet moet in alles waar we mee bezig zijn meer aandacht geven voor een fatsoenlijk bestaansminimum”.

Sociaaleconomische gezondheidsverschillen, beïnvloed door inkomen, opleidingsniveau en werkgelegenheid, vergroten de kloof tussen welvaart en welzijn vanaf de kindertijd tot op latere leeftijd. Dit blijkt uit een factsheet van Pharos. Woensdag 13 maart besprak een delegatie van de SER het advies over sociaal-economische gezondheidsverschillen met de ministers Van Gennip en Schouten van SZW en staatssecretaris Van Ooijen van VWS. Wat blijkt is: het kabinet moet meer aandacht besteden aan gezondheid bij wonen, onderwijs en arbeid. En dit advies van SER valt goed bij het kabinet.

“Er is veel ingezet op voedsel, op sporten, op individueel gedrag van mensen”, legt hoogleraar economie Marike Knoef economie van de Tilburg University uit. Als kroonlid bij de SER leidde zij de adviescommissie. “Maar ons advies gaat echt over het systeem. Dus hoe kan het beleid de arbeidsmarkt, de sociale zekerheid, de leefomgeving verbeterd worden om ook die gezondheidsverschillen te verkleinen?”

Maria van den Muijsenbergh, hoogleraar gezondheidheidsverschillen kan zich hierbij aansluiten: “Er is nu vaak wat overmatige aandacht voor leefstijl als of een slechte leefstijl de belangrijkste oorzaak is van gezondheids verschillen. Maar dat is niet zo. Althans, dat speelt er wel op, maar daar kunnen we alleen iets aan doen als we eerst iets doen aan de onderliggende factor waarom mensen zoveel stress hebben. Het kabinet moet in alles waar we mee bezig zijn meer aandacht geven voor een fatsoenlijk bestaansminimum” Bestaanszekerheid is hierbij volgens Mara dus het allerbelangrijkste voor het kabinet om daar iets aan te doen.

Benieuwd naar het hele interview met Maria van den Muijsenbergh? Beluister hier naar het fragment:

Over de auteur

Emily van den Braak

Emily van den Braak (18 jaar) gaat altijd voor het hoogst haalbare en is nieuwsgierig naar alles wat er ‘happening’ is. ‘Voor' de schermen werken is sinds jongs af aan haar uiterste streven.