Goudse kaas is geliefd in Nederland en ver daarbuiten

Goudse kaas is geliefd in Nederland en ver daarbuiten

Beeld: Mick van Dijk

In Nederland kunnen we haast niet zonder, maar ook in het buitenland zijn mensen groot fan van de Nederlandse kazen. Volgens het CBS werd in 2021 vanuit Nederland 943 miljoen kilo aan kaas geëxporteerd naar het buitenland. Ruim een kwart

In Azië is Japan de grootste importeur van Nederlandse kaas, vooral Goudse kaas is erg in trek in Japan. In 2020 importeerden zij bijzonder veel Goudse kaas. Waarschijnlijk heeft de Coronacrisis hier invloed op gehad. Vanwege het sluiten van veel eetgelegenheden werd de vraag naar cheddar, wat veel wordt gebruikt in restaurants en fastfoodketens, minder. Dit terwijl de vraag naar Goudse kaas juist steeg.

Een andere oorzaak van de groei van de export naar Japan is het handelsverdrag tussen Japan en de Europese Unie, dit verdrag werd gesloten op 1 februari 2019. Dit verdrag maakt het voor Europese bedrijven makkelijker hun producten naar Japan te exporteren en vervolgens om daar beter te concurreren op de markt.

Om kaas te exporteren naar het buitenland zijn een aantal dingen erg belangrijk. Vooral het verpakkingsmateriaal is essentieel om de kwaliteit van de kaas te waarborgen tijdens de export. Met het juiste verpakkingsmateriaal wordt de kaas beschermd tegen externe factoren als temperaturen, uv-straling en een lange reisduur. Een goede optie om de kaas mee te verpakken is piepschuim, het voordeel hiervan is dat het goed isoleert. Daarnaast is het altijd belangrijk om koelelementen toe te voegen om ervoor te zorgen dat de kaas gedurende het transport op de juiste temperatuur blijft.

Buiten Japan wordt er ook veel kaas naar andere landen geëxporteerd. Van deze handelspartners is Duitsland de grootste, volgens Zuivelzicht.nl besloeg de Nederlandse export van kaas naar Duitsland in 2021 33,8% van de totale export. In dit jaar steeg de Duitse import met 2,3% tot 231.000 ton aan kaas, deze stijging kwam vooral door bewerkte producten als geraspte- en poederkaas.

Meer weten, bekijk hier de reportage over de export van kaas:

Over de auteur

Mick van Dijk

Ik ben Mick van Dijk (23). Ik ben student Journalistiek aan de Hogeschol Utrecht. Hiervoor heb ik de opleiding tot mediavormgever afgerond. Als kind was ik altijd al nieuwsgierig en een enorme fan van sport en dan vooral voetbal. Het lijkt mij hartstikke leuk om als journalist in de sportwereld terecht te komen. Wedstrijdverslagen lijken mij supertof om te maken, maar ik denk ook dat ik het top vind om diep in de achtergrondverhalen te duiken.