Authentiek jezelf zijn als queer persoon

Authentiek jezelf zijn als queer persoon

foto: Hessel Ernst

Het is op veel vlakken voor queer mensen steeds makkelijker om zichzelf te zijn in Nederland. Toch is het nog steeds zo dat queer personen zich vaker onveilig voelen. Veel queer personen ervaren deze gevoelens wanneer zij niet voldoen aan heteronormatieve lijnen. Proberen hieraan te voldoen gaat dan ook vaak ten kosten van hun authentieke zelf. In drag krijg je de instrumenten om zo compleet mogelijk jezelf te zijn en hiermee kan je veel over jouw eigen genderexpressie ontdekken. Maar hoe kunnen queer personen zo authentiek mogelijk zichzelf zijn en hoe kan drag hierbij helpen?

In de wereld van drag vinden queer individuen een bron van empowerment, een ruimte waarin zij zichzelf compleet kunnen omarmen. Voor Hessel Ernst is drag nog een recente ontdekking. Als drag queen treedt Ernst soms op in Utrecht en ervaart zo de kracht van deze kunstvorm in het verkennen van diens eigen genderexpressie.

Terwijl de maatschappij voor queer mensen in Nederland stappen zet naar meer acceptatie, blijft het gevoel van onveiligheid nog steeds aanwezig. Velen van hen ervaren dit wanneer ze niet passen binnen de vastgestelde heteronormatieve normen. De druk om daaraan te voldoen kan een tol eisen op hun authentieke zelf. De vraag blijft: hoe kunnen queer personen hun ware zelf omarmen in een wereld waarin verwachtingen en normen vaak botsen met hun eigenheid? En hoe kan drag hen helpen bij deze zoektocht naar authentieke zelfexpressie?

Hoe Ernst diens drag personage, Tante Hes, als een middel tot zelfontdekking en zelfexpressie heeft gebruikt om diens identiteit te ontdekken als queer individu zie je in de onderstaande videoreportage.

Over de auteur

Marnix Bootsma

Marnix Bootsma is een van nature nieuwsgierige journalist bij de SVJ en SVJ ONAIR. Marnix is creatief, sportief en fanatiek in alles wat hij doet. Thema's als kunst & cultuur vindt hij het meest interessant.