Laurens de Man ontvangt Nederlandse Muziekprijs: ‘Het orgel lacht mij elke keer weer toe’

Laurens de Man ontvangt Nederlandse Muziekprijs: ‘Het orgel lacht mij elke keer weer toe’

De Nederlandse Muziekprijs voor klassieke musici is een van de vier prijzen die het Fonds Podiumkunsten uitdeelt aan uitblinkende kunstenaren met een eigenzinnige visie. Dit jaar gaat hij naar organist Laurens de Man. Het is een moment om uitzonderlijk talent in de schijnwerpers te zetten, vertelt Viktorien van Hulst, directeur-bestuurder van het Fonds Podiumkunsten.

De prijs wordt uitgereikt aan een bijzonder musicus die succesvol een ontwikkelingstraject heeft afgerond. Om mee te mogen doen aan dat traject geeft de musicus zich op bij het Fonds en maakt die een plan voor de komende twee of drie jaar waarin ze lessen en masterclasses gaan volgen en samenwerkingen aangaan. Het is een leerzaam traject dat in zijn volledigheid wordt gefundeerd door het fonds, en degene met de beste ontwikkeling wint de Nederlandse Muziekprijs.

Viktorien vertelt dat er ook mensen zijn met een kritische houding jegens prijzen in de kunstwereld. Appels en peren zijn tenslotte niet te vergelijken, toch? Maar Viktorien denkt er anders over. ‘Iedere prijs die een kunstenaar eert vind ik belangrijk’, vertelt ze. Ze gaat verder: ‘Het is belangrijk om mensen te vertellen dat er kunst en muziek is, en dat er uitzonderlijke talenten zijn die op een bijzondere manier met hun muziek bezig zijn. Er komt voor de winnaars veel aandacht en belangstelling in de pers en dat zorgt ervoor dat nog meer mensen kunnen zien dat die kunstenaars bestaan.’

Anita Twaalfhoven is journalist en combineert een brede kennis van het culturele veld en het cultuurbeleid met grote ervaring op het gebied van cultuureducatie. Ze vertelt over de gevolgen van het winnen van zo’n prijs. ‘Voor de ontwikkeling van de carrière is het heel positief. Je hoort dat mensen meer optredens krijgen na het winnen en meer naamsbekendheid. Voor de makers zelf is het echt goede promotie’, zegt ze. Niet alleen voor kunstenaren, maar ook voor journalisten is het een goede zaak. Twaalfhoven vertelt: ‘Het is belangrijk om te weten wat actueel is en welke vernieuwing er in de smaak valt.’

Beluister hier de reportage met Laurens de Man in de Janskerk.

Over de auteur

Nynke Visser

Nynke Visser (20) is studente journalistiek aan de HU en komt uit Groningen. Ze houdt zich bezig met verslag leggen van maatschappelijke, politiek-bestuurlijke, economische en culturele onderwerpen.