Graffiti in Nederland: van duistere steegjes tot sprankelende exposities

Graffiti in Nederland: van duistere steegjes tot sprankelende exposities

Graffiti is veel te vinden in de straten van Amsterdam. Foto: Wikipedia Commons

Graffiti strekt zich tegenwoordig verder uit dan duistere steegjes; het siert nu openbare gebouwen, tunnels en zelfs legale graffiti-muren. Voor de nieuwste aflevering van de Kunstkwebbels-podcast namen we een diepe duik in de kleurrijke wereld van de Nederlandse graffiti-scene.

Kunstenaars uit verschillende steden, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, krijgen de ruimte om hun talenten te laten zien op speciaal daarvoor bestemde plekken. Dit heeft geleid tot een groeiende gemeenschap van graffiti-artiesten die elkaar inspireren en uitdagen om steeds indrukwekkendere werken te creëren. Een opmerkelijk aspect van de graffiti-scene in Nederland is de erkenning van de culturele waarde ervan. Lokale overheden en kunstinstellingen ondersteunen initiatieven om graffitikunstenaars legale muren aan te bieden, waar ze in vrijheid hun vaardigheden kunnen tonen.

In Stadsmuseum Woerden is momenteel een tentoonstelling over graffiti en street art te zien. Het idee voor de tentoonstelling ontstond tijdens een bijeenkomst van het Cultuurplatform Woerden, waar de actieve Woerdense graffiti-scene ter sprake kwam. Kunstenaars, waaronder Karski, werden betrokken om kunstwerken te maken rondom het thema diversiteit. De tentoonstelling omvat muurschilderingen, ruimtelijk werk en toegepaste street art op kleding en gebruiksvoorwerpen, inclusief video’s waarin de kunstenaars hun inspiratie, betekenis en het maakproces delen. Hierdoor ontstaat er een dynamische interactie tussen de kunstenaars en de samenleving, waarbij graffiti niet langer als een daad van vandalisme wordt gezien, maar eerder als een vorm van kunst die het stedelijk landschap verrijkt.

Als maker van het boek ‘Streetart Amsterdam’ fotografeerde Kees Kamper 17 jaar lang de ontwikkeling van streetart en graffiti in de straten van onze hoofdstad. Zijn lens legde kunstwerken vast in de Spuistraat, de Jordaan, op de NDSM-werf en de Amsterdamsebrug. Veel van deze graffiti is inmiddels verdwenen door stedelijke herontwikkelingsprojecten, sloop en restauratie. Het boek bevat bijna 900 foto’s met werk van meer dan 500 street artists, waaronder Shoe, Karski, Faile, C215, KBTR, Anopsy, Stinkfish, Beast en Keith Haring.

Luister hieronder naar de audioreportage over street art en graffiti in Amsterdam:

Over de auteur

Joep Tuijn

Joep Tuijn (2001) is vanaf kleins af aan creatief bezig met het creëren van content. Naarmate van tijd heeft hij met het maken van video’s, artikelen en afbeeldingen veel ervaring opgedaan. In zijn tijd bij NH Nieuws leerde hij kennis maken met het journalistieke vak. Joep schrijft het liefst over sport, kunst en cultuur. Op de Hogeschool Utrecht volgt hij momenteel de opleiding journalistiek om dit te realiseren.