Student Britt Bezuijen: ”Dansopleiding is fysiek en mentaal zwaar”

Student Britt Bezuijen: ”Dansopleiding is fysiek en mentaal zwaar”

Het Albeda Danscollege, gevestigd in Rotterdam, is een mbo-opleiding gespecialiseerd in dansonderwijs. Het pad naar toelating is echter niet eenvoudig; het omvat drie auditierondes, waarbij de fysieke test een belangrijke rol speelt om te beoordelen of het lichaam klaar is voor de intensieve fysieke en mentale belasting.

De auditierondes bij deze opleiding vormen een belangrijk onderdeel van het toelatingsproces. Daarnaast zijn ze ontworpen om zorgvuldig te selecteren welke studenten geschikt zijn voor de dansopleiding. In de eerste ronde staat een groepsauditie centraal, waarbij kandidaten gezamenlijk dansen en een choreografie leren onder leiding van een docent. Deze fase richt zich niet alleen op technische vaardigheden, maar ook op het vermogen van de kandidaten om snel nieuwe bewegingen op te pikken en uit te voeren. ‘Aan het begin zijn de audities heel spannend. Je komt aan, krijgt een nummer en staat in een zaal met allerlei onbekende leerlingen’, aldus Britt Bezuijen, student bij de dansopleiding.

Na de eerste selectie wordt de fysieke conditie van de kandidaten getest, met elementen zoals conditie -en lenigheidstesten. In de laatste ronde vindt een persoonlijk gesprek plaats met een docent, waarin de kandidaten moeten motiveren waarom ze graag aan deze opleiding willen deelnemen. Het is duidelijk dat passie alleen niet voldoende is. De opleiding vereist vastberadenheid en veerkracht, omdat slechts een aantal studenten wordt uitgekozen. Binnen de opleiding doen de studenten ervaring op met diverse dansstijlen. Ze worden opgeleid tot Allround danser en leren zich te ontwikkelen in stijlen zoals hiphop, jazz, tapdance en afro.

Uitdagingen
Natuurlijk gaan intensieve opleiding niet zonder uitdagingen gepaard. ‘Het constant geconfronteerd worden met de danswereld kan mentaal en emotioneel zwaar zijn’, zegt Bezuijen. Bovendien is concurrentie onvermijdelijk in de wereld van dans. ‘Maar er is ook een sterk gevoel van gemeenschap en steun onder mijn medestudenten’, vervolgt zij.

De toekomst
Een veelgehoorde wens is om na het afronden van de opleiding betrokken te zijn bij commerciële projecten, theatershows en zelfs tournees met artiesten. Commerciële projecten zijn gericht op een breed publiek met commerciële doeleinden, zoals muziekvideo’s, televisieshows of live-evenementen.

Over de auteur

Amber Weeber

Hoi allemaal! Mijn naam is Amber Weeber, ik ben 18 jaar en journalist bij SvJ Media OnAir. Ik ben gepassioneerd door de journalistiek vanwege de kracht die het heeft om verhalen te vertellen en mensen samen te brengen. Mijn artikelen richten zich voornamelijk op lokale evenementen, menselijke interesseverhalen en de nieuwste ontwikkelingen in de samenleving.