Van de straten van Soweto naar de Nederlandse Theaters

Van de straten van Soweto naar de Nederlandse Theaters

Lloyd Marengo maakt het mogelijk: Dansers die als straatdansers zijn begonnen en nu met hun eigen voorstelling in de Nederlandse theaters staan. En die dansers komen niet zomaar ergens vandaan. Vanaf de straten van Soweto hebben zij zichzelf leren dansen. De voorstelling UNBREAKALBE die zij, samen met Lloyd Marengo, in elkaar hebben gezet, gaat over het verhaal van de dansers. 

De straten van Soweto zijn niet voor iedereen even veilig. In de township van Johannesburg wonen zo’n 1,2 miljoen mensen en is het criminaliteitsgehalte hoog. Die criminaliteit is in Soweto de afgelopen 10 jaar gestegen. Het aantal moorden is bijvoorbeeld volgens ISS (Institute for Security Studies) met 62% gestegen de afgelopen 10 jaar. Dit komt volgens hen ook omdat de moorden vaker georganiseerd zijn. Soweto heeft een grote geschiedenis met apartheid. In tijd van de apartheid werden de buitenwijken van Johannesburg, zoals Soweto, toegewezen aan de zwarte bevolking. Tegen die apartheid is in Soweto een hoop gestreden, maar tijdens die apartheid is er maar weinig geïnvesteerd in de township. Hierdoor heeft Soweto vandaag de dag nog steeds een van de armste wijken van Johannesburg.

Lloyd Marengo is danser en choreograaf. Ook wordt hij vaak de ‘vader van de hiphop in Nederland’ genoemd. Al vindt hij zelf dat deze titel hem niet toebehoord. Er zijn volgens hem teveel mensen die net zo goed hun steentje hebben bijgedragen aan de hiphopcultuur in Nederland. De dansstijlen die in de voorstelling voorkomen zijn Pantsula en Boen-Breaking. Een energieke Afrikaanse dansstijl gemixt met een meer acrobatische stijl waar de schouders uit de kom gaan.

Lloyd heeft dus vijf dansers van de straten van Soweto, naar het Nederlandse toneel gehaald. Hoe hij dit gedaan heeft hoor je terug in de podcast ‘Kunstkwebbels’. Ook is het fragment hieronder te beluisteren!

Over de auteur

Anne van Veen

Anne van Veen (2004) is een enthousiaste journaliste en momenteel student aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Ze is geïnteresseerd in kinderjournalistiek en wil kinderen dan ook graag een podium geven. Met haar passie voor muziek en cultuur, focust ze zich vooral op maatschappelijke thema's.